Kafa opasna po zdravlje muškaraca

Za šoljicom kafe svi posežemo kad smo umorni ili želimo nešto okrepljujuće, međutim, ukupna količina kafe koju muškarci ispiju tokom dana iskreno zabrinjava brojne lekare i naučnike.

Kako piše Men's Fitness, prosečan mladi muškarac tokom nedelje popije čak 28 šoljica kafe što mu za 56 posto povećava šanse da umre od brojnih zdravstvenih problema.

Ovi podaci rezultat su tridesetjednogodišnjeg ispitivanja koje je sproveo Aerobics Longitudinal na uzorku od 40.000 muškaraca.

Iako sadrži antioksidanse i daje osećaj budnosti i pomaže pri koncentraciji, svakodnevno uživanje u velikim količinama kafe gotovo će uvek biti pogubno za želudac i znatno uticati na stvaranje niza hroničnih bolesti modernog doba.

Previše kafe tako može povećati osetljivost na insulin, negativno uticati na san i povećati nivo stresa, loše uticati na osobe koje imaju povišen krvni pritisak i smanjiti učinak nekih lekova na organizam.

Ukoliko želite da sačuvate zdravlje, ne morate da se u potpunosti odreknete svog omiljenog napitka, ali smanjite količinu na dve šoljice dnevno i nikad, ali baš nikad, ne pijte kafu na prazan želudac.

Izvor: B92

Pogledajte još