Bitka sa dlakama: Kako da smanjite linjanje svog ljubimca

Vlasnici koji ljubmce drže u stanu najčešće vode beskrajnu bitku sa dlakama po nameštaju, garderobi i tepihu.

1.REDOVNO ČETKANJE

Sasvim je normalno da se vaš ljubimac linja, naročito početkom proleća kada odbacuje zimsku gustu dlaku i sprema se za toplo vreme. Problem prekomernih dlaka možete rešiti redovnim četkanjem. Ne bežite od ove obaveze, jer će te na taj način smanjiti količinu dlaka na nameštaju i tepihu. Svakodnevno izdvojite po pet minuta za četkanje ljubimca i ubrzo će te primetiti razliku, a ujedno će te uštedeti vreme potrošeno na čišćenje i usisavanje svake nedelje.

2.PRESVLAKE ZA NAMEŠTAJ

Koristite perive presvlake za nameštaj. Vaši gosti sigurno ne žele da sede na sofi prekrivenoj dlakama vaše mačke. Zaštitne presvlake možete nabaviti u specijalizovanim radjama za ljubimce ili sami stavite neki prekrivač koji lako možete istresti i oprati u mašini. Drugo rešenje je da ljubimcu obezbedite njegovo mesto u vidu kreveta (jastuk, ćebe), a da mu u startu stavite do znanja da ne sme da se penje po nameštaju.

3.ZAŠTITITE PODOVE I TEPIHE

Skupocen tepih koji je kao magnet za dlake, možete prekriti jednostavnom prostirkom koja se lako održava. Još bolje je da tepih sklonite iz prostorije u kojoj pas najćešče boravi, jer je mnogo lakše prebrisati pod vlažnom krpom nego dva sata usisavati zabodene dlake iz tepiha.

4.OPERITE PSU ŠAPE POSLE SVAKE ŠETNJE

Pre nego što pustite psa da trčka po stanu posle šetnje, operite mu šapice ili ih obrišite mikrofiber rukavicom. Začudićete se koliko se prljavštine zadrži između jastučića i na dlaci posle samo jednog igranja u parku. Napunite lavor toplom vodom, sipajte malo šampona i operite psu šape. Prosušte i obrišite mu noge starim peškirom pa ga tek onda pustite u ostatak stana. Ne budite lenji. Ovaj postupak traje svega 10 minuta, a sprečićete unos bilo kakve nečistoće u prostorije u kojima boravite.

5.RASE KOJE SE NE LINJAJU

Ako vam iznad navedeni saveti teško padaju i nemate vremena za čišćenje dlaka, onda bi pri izboru kućnog ljubimca trebali da se odlučite za životinju koja nema dlaku ili se slabo linja. To ne znači da su za vas samo ribice i papagaji. Mnoge rase pasa kao što su npr. pudle ili bišoni se uopšte ne linjaju, ali imajte na umu da je njima takođe potreban visok stepen nege i redovno šišanje. Ako se odlučite za macu izaberite Snifiksa, bezdlaku mačku koja defitinivno nema problema sa linjanjem.

izvor: B92

Pogledajte još