17 puta vraćen u život reanimacijom

Džon Gilmartin koji ima 41 godinu, je u svom životu do sada preživeo 11 prestanaka rada srca na putu do bolnice , a 6 puta je reanimacija obavljana u biolnici u Derbiju.

Doktor Geret Hjuz koj je bio nekoliko puta u timovima koji su Gilmartinu povratili osnovne funkcije srca rekao je da se kod ovakvih ponovljenih slučajeva prestanka rada srca pacijent skoro uvek pati od nekih neuroloških oštećenja.

Ovu neobičnu situaciju u kojoj je pacijent preživeo 17 reanimacija srca doktor Hjuz pripisuje Gilmartinovom odličnom fizičkom stanju, kao i tome što ranije nikada nije imao neke srčane probleme.

Gilmartin je novinarima saopštio da mu je jednom prilikom pozlilo i prilegao je da se oporavi, a probudio se u bolnici na odeljenju intenzivne nege.

"Nikada u životu nisam imao nikakve srčane probleme, uvek sam bio zdrav i osećao se dobro, a nakon što mi se to desilo prvi put moja porodica je bila prestravljena. Supruga mi je tada na podu davala veštačko disanje dok nije stigla hitna pomoć. Da nije to uradila možda ne bih preživeo ili bih ostao sa ozbiljnim oštećenjem mozga", rekao je Džon Gilmartin.

Tokom jedne operacije u kojoj mu je ugrađivana mala srčana pumpa doživeo je ukupno 6 srčanih udara, pa su bolničari nekoliko puta morali da koriste elektrošokove kako bi povratili normalne funkcije njegovog srca.

Doktor Hjuz, koji je rekao da je prosto neverovatno da je čovek uopšte preživeo toliko srčanih udara, a da je još neverovatnije to što na neurolškom planu to nije ostavilo nikakve posledice po Gilmartina.

"Činjenica da je on relativno mlad i ima skoro normalne srčane funkcije mu je pomoglo u ovom slučaju da se oporavi bez ikakvih posledica, pa nema razloga za to da on u budućnosti ne nastavi sa normalnim životom i doživi duboku starost"
, nada se Doktor Hjuz.

B92

Pogledajte još