Osam bodova na trećem testu samo ove godine

Pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević kaže da će kombinovani, treći test na završnom ispitu samo ove godine nositi osam bodova, a da će već od naredne godine biti vraćeno na 10 bodova.

Antonijević je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da je kombinovani test iz istorije, geografije, biologije, hemije, fizike, deo probnog testiranja u poslednje tri godine i da to za decu, nastavnike i roditelje nije novina, a ove godine se zvanično uvodi kao deo završnog ispita.

Naglasio je da će samo ove godine srpski i matematika nositi po 16 bodova, a završni osam bodova, a da će već od naredne godine biti vraćeno i prilagođeno odluci Nacionalnog prosvetnog saveta, a to je da matematika i srpski nose po 15 bodova, a kombinovani test 10 bodova.

Antonijević je rekao da se još ne zna koliko će pitanja imati kombinovani test, kao i da se još ne zna datum testiranja za malu maturu, ali da će to sve biti definisano pravilnikom koji će biti donet do Nove godine.

Do Nove godine će biti završene i zbirke zadata, dodao je Antonijević, koje će pomoći osnovcima da se pripreme za testiranja na završnom ispitu.

"Testovi će nositi 40 bodova i uspeh iz srednje škole 60 bodova. Osvajači medalja na takmičenjima imaće dodatni broj bodova", naglasio je Antonijević.

Pomoćnik ministra je rekao da je uvođenjem završnog ispita zaokružen jedan ciklus, jer se sada može proveriti nivo znanja učenika nakon osmogodišnjeg školovanja.

Istakao je da se radi na tome da se ne ponovi ono što se desilo prošle godine - krađa testova.

"Imaćemo podršku Ministarstva telekomunikacija i MUP-a u obezbeđivanju pripreme testova, da se ne ponovi ono što se desilo prošle godine", rekao je Antonijević.

Izvor: RTS

Pogledajte još