Novosađani očajni zbog nedostatka citostatika

Iz Instituta su u utorak saopštili da su lek nabavili i Gordana Jovanović je pomislila da će početi hemoterapiju. Ali, članovima njene porodice juče je u dnevnoj bolnici saopšteno da tog citostatika i dalje nema.

Iz Instituta za onkologiju Vojvodine tvrde da u toj ustanovi samo dan i po nije bilo citostatika, ali da su u utorak po podne stigle nove količine leka, dovoljne za samo naredna dva dana. Pacijenti su, međutim, takve tvrdnje opovrgli.

Leka nema jer je jeftin
Nestašica citostatika često se povezuje sa novim zakonom o javnim nabavkama. U Institutu kažu da se na prethodna tri tendera niko od dobavljača nije javio. - Na tenderu je malo ponuđača “fluorouracila” jer je jeftin. Jedna ampula košta 57 dinara i, ako se uzme u obzir da je rabat 12 odsto, na dozi u kojoj su tri ampule, prodavac zaradi dvadesetak dinara. Zbog toga se niko nije javio na naša tri tendera - rekao je direktora Instituta Dušan Jovanović.

"Rekli su da su dobili citostatik, a nama su juče ujutro u dnevnoj bolnici lekari saopštili da “fluorouracila” i dalje nema", kaže Aca Jovanović, suprug bolesnice koja boluje od karcinoma jetre.

Gordana Jovanović kaže da je osam meseci čekala na terapiju i dočekala dan kada je trebalo da počne medicinski tretman od koga joj život zavisi.


"Iznervirana sam i povređena. Sedela sam dva sata u čekaonici, a na kraju su mi saopštili da leka nema. Ako ne dobijem terapiju, tumor će se dalje razvijati"
, kaže Gordana Jovanović.

Ona navodi da su joj u Institutu rekli da, čak i kada bi sama nabavila lek, lekari ne bi mogli da ga koriste. Savetnik direktora Instituta Dušan Jovanović tvrdi da, ipak, postoji mogućnost da se upotrebi i citostatik koji pacijenti sami kupe.


"U tom slučaju je potrebno da donesu fiskalni račun kako bi se znalo da je nabavljen u apotekama i da nije falsifikat"
, rekao je Jovanović.

Ova izjava je kod pacijenata unela još veću zabunu, jer su u bolnici dobili sasvim drugačije informacije.

"Ranije smo lek nabavljali u Hrvatskoj, u Iloku, pa smo ga donosili u bolnicu i mogli da koristimo za terapiju. Onda je rečeno da tako više ne može da se radi, da bi ove nedelje savetnik direktora izjavio da je to, ipak, moguće. Ali, i posle te izjave, lekari u bolnici kažu da lek koji donesemo ne mogu da prihvate. Jedina je istina da citotostatika nema i da ja, kao mnogi drugi pacijenti, ne mogu da odem na hemoterapiju"
, kaže Gordana Jovanović.


Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.