Protest radnika "Petrohemije"

"Okupili smo se da bismo najavili početak protesta zbog toga što više od godinu dana bezuspešno upozoravamo Vladu Srbije, resorna ministarstva, akcionare preduzeća i poverioce da se mora naći celovito rešenje za petrohemijski kompleks", rekao je predsednik Samostalnog sindikata Miša Faraga.

On je ocenio da je cilj plana reorganizacije koje rukovodstvo i organi upravljanja smatraju jedinim rešenjem za izlazak "Petrohemije" iz krize, da kompanija ode u stečaj i likvidaciju.

Za naredni četvrtak, 5. decembra, najavljen je veliki protestni skup radnika preduzeća ispred upravne zgrade, a potom će, po rečima Farage, uslediti protest ispred Vlade Srbije, blokada puta koji vodi ka hemijskim fabrikama u Pančevu i zaustavljanje pogona "Petrohemije", što bi moglo da ugrozi i rad NIS-ove rafinerije nafte.

"Postavljam pitanje vladi da li čeka jun naredne godine, kako bi ovo preduzeće očistila od radnika i spremila ga za nekoga", kazao je predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić.

On je dodao da je "cela zemlja u položaju u kom su radnici 'Petrohemije' i da je došlo vreme da svi skinu rukavice i da predstavnici vlade konačno kažu šta nameravaju s ovim preduzećem".

Sindikalisti su pozvali kolege iz drugih pančevačkih preduzeća, građane Pančeva i lokalnu vlast da im se pridruže na protestu koji će biti održan za nedelju dana.

Izvor: Beta

Pogledajte još