Grci u Srbiju uložili 2,5 mlijardi evra

"Grčke firme u Srbiji zapošljavaju 25.000 ljudi", rekao je Hadzipetros, na sastanku privrednika Jagodine i delegacije grčke regije Pijerija u kojoj su predstavnici industrije, trgovinskih i uslužnih preduzeća, obrazovanja, turizma, hotiljerstva, medija.

Prenoseći pozdrave Ambasadora Grčke privrednicima, Hadžipetros je istakao da je "Grčka najveći prijatelj i saradnik Srbije" i da će Ambasada Grčke u svakom trenutku biti uz privrednike dve zemlje i pomoći u razvoju tih odnosa.

"Poslednjih godina ulaganju su smanjena, zbog ekonomaske krize koja je duboko pogodila Grčku, ali prijateljske veze naših država i naših naroda i ovakvi susreti privrednika će pomoći da se situcaija poboljsa", rekao je on.

Hadžipetros je dodao da je Kancelarija namenje za ekonomska pitanja pri Ambasadi Grčke uvek otvorena i na raspolaganju za privrednike dve zemlje, kako bi uspostavili dobre veze i saradnju.

Pozdravljajući privredno-političku delegaciju gradova Paralija i Katerini, u regiji Pijerija, predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković - Palma, je podsetio da je Jagodina pre osam godina imala budžet od 5.000.000 evra, a prošle godine 30.000.000 evra, pru čemu su 85 odsto izvorni prihodi.

On je podsetio da Jagodina svake godine o svom trošku na letovanje u Paraliju i Katerini šalje 3.000 đaka, penzionera, članova KUD i sportskih organizacija.

Oko 70 odsto građana Srbije koji letuju u Grčkoj ide u Paraliju, dodao je Marković, sugerišući gostima da bi zbog toga, na obostranu korist, trebalo da uvoze iz Srbije one proizvode koje nabavljhaju u drugim zemljama.

"Srbija je stabilna zemlja i očekujem da u decembru dobije datum za pregovore za ulazak u Evropsku uniju i da za nekoliko godina vi bez pasoša dolazite u Srbiju"
, rekao je predsednik Skupštine grada Jagodine.

Marković je zahvalio Grčkoj na dugogodišnjoj podršci, dodajući da je obaveza svih da se saradnja unapredi.

Predsednik Privredne komore (PK) regije Pijerija Ilijas Hadžihristodulu izjavio je da je suština susreta privrednika u Jagodinu da se dogovore i naprave konkretan posao.

"PK veruje Srbiji i srpskom narodu, Grčka je mnogo uložila da se Srbiji ukinu vize, i država Grčka daće svoj doprinos da Srbija što pre postane članica EU"
, rekao je on, ističući da je Srbija to zaslužila.

Zamenik predsednika okruga Centralna Makedonija, koja ima 2.000.000 stanovnika Teodoros Teodoridis pozvao privrednike na sardanju, dodajući da za to postoje i želje i mogućnosti.


B92

Pogledajte još