Jezivo: Sirijska deca pričala o ratu, bomba pala pored njih (VIDEO)

Ovaj snimak od kog zastaje dah načinjen je u Džobaru, predgrađu Damaska koje drže pobunjenici i dokazuje koliko su deca u ovom ratu blizu smrti.

Prema objavljenim podacima Oksfrod riserč grup, u građanskom ratu u Siriji do sad je poginulo već 11.000 dece. Većina je nastradala u eksplozijama.

U amaterskom video-snimku oganizacije Bajneta, deca sa snimka pričaju o groznim povredama koje su imala prilike da vide i o tome kako su već navikla na bombe i granate.

"Bili smo prisutni kad je bomba pala i povredila malog dečaka. Bio je otprilike ovoliki, kao ova devojčica", priča jedno od dece sa snimka.

"U školi su nam pokazivali puno slika mučenika, jednom su bila ispala creva",
nadovezuje se na njegovu priču devojčica, dok dečak s kapom kaže:

"Najpre smo se plašili bombi, ali kasnije smo navikli. Video sam kako je jednom čoveku eksplozija otkinula glavu. Drugom je otkinula ruku".

Odmah potom kraj njih pada granata. Troje dece, dva dečaka i devojčicu, udarni talas eksplozije obara, dok oko njih lete šut i prašina.

(old_image)

Kamera prikazuje još dvojicu dečaka u pozadini koji puze u pognutom položaju kako bi se udaljili sa mesta eksplozije. Na sreću, sva deca su preživela i malo kasnije ponovo su snimljena kako pričaju o eksploziji.

Sirijska vlada je saopštila da će učestovati na planiranim pregovorima u Ženevi, ali da neće pristati na zahtev Zapada da se Bašar al Asad povuče sa vlasti, dok su Asadovi protivnici podeljeni kada je reč o pregovorima.

General Salim Idris, koji komanduje pobunjeničkom Slobodnom sirijskom armijom, tvrdi da njegova grupacija neće učestvovati na pregovorima i da će bez obzira na njih nastviti da se bori.

Izvor: Blic

Pogledajte još