Kad je masturbacija štetna za zdravlje?

Povrede

Ako u genitalnom području osećate bolove i neprijatnosti i ako postoje vidljivi znakovi povreda, znači da se tom aktivnošću prečesto bavite. Napravite pauzu i predahnite.

Osećate jaku potrebu

Neki ljudi potpuno nesvesno masturbiraju u kontinuitetu, ali ne zbog fizičke prijatnosti nego zbog opuštanja i psihološkog rasterećenja. Ako primetite da se okrećete masturbaciji kada ste napeti i nervozni, te to ponavljate, znajte da koristite masturbiranje kako biste izbegli negativne emocije, a to nikako nije dobro.

Masturbiranje utiče na vezu

Masturbiranje vas može odvojiti od partnera ili partnerke, ali i od potencijalne veze ukoliko ste sami. Zašto? Zato što se tako povlačite u sopstveni svet i stvarate utisak da ste na neki način sami sebi dovoljni.

Ne osećate se dobro u svojoj koži

Jeste li više u dodiru sa samim sobom i sopstvenom senzualnošću dok masturbirate? Ili se možda osećate usamljeno i nepovezano? Ako se nakon masturbacije osećate neprijatno u bilo kojem smislu, dobro razmislite o svom emotivnom stanju.

Stid vas je

Ako se nakon masturbiranja javlja osećaj srama, onda je to za vas istinski destruktivno iskustvo. Razmislite o uzrocima, porazgovarajte sa bliskim ljudima i pronađite razlog za svoja osećanja.

Nekontrola

Kao i mnoge druge stvari u životu, masturbacija može da izazove zavisnost. Ako ne možete da prestanete da masturbirate kad to odlučite, zavisni ste. Ako kasnite na neki važan dogovor, ali svejedno na brzinu želite da se zadovoljite, takođe ste zavisni. Zavisnost je ozbiljna stvar i dobro bi bilo da se konsultujete sa stručnom osobom.

Opsesija

Ako veliki deo dana posvetite razmišljanju o masturbiranju, budite sigurni da nešto nije u redu. Na primer, ako usred poslovnog sastanka razmišljate o samozadovoljavanju, znači da vam masturbacija utiče na poslovni život. Opsesivnost bilo koje vrste nikako nije dobra. Razmislite o tome i preduzmite konkretne korake da pomognete sebi.

Izvor: 24sata

Pogledajte još