Ne odustaje: Hirurg paralizovan od struka naniže operiše iz invalidskih kolica (VIDEO)

Ali pre nešto više od godinu dana život mu se zauvek promenio. Dijagnostifikovan mu je kavernozni hemangiom - kesica puna krvi u kičmenoj moždini koja je 11 meseci kasnije pukla. Morao je da se podvrgne složenoj operaciji kičme, ali je ostao paralizovan od struka naniže i osuđen na život u invalidskim kolicima.

"Jedna od mojih prvih misli bila je: "O, Bože, dosadašnji život je izbrisan", seća se Ted Ramel.

Ipak, čvrsto je rešio: vratiće se za operacioni sto da radi s pacijentima, posao koji toliko voli.

Dr Ramel je danas član osoblja Zdravstvenog centra “Progres vest” (PWHC) i Jevrejske bolnice “Barns” u Sent Pitersu (BJSPH) u Misuriju i vratio se u operacionu salu. Jednom nedeljno, iz svojih električnih invalidskih kolica, operiše u PWHC.

"Dizajn operacionih sala u “Progres vestu” idealan je za njega zato što je reč o novijem objektu i u prostorijama ima dovoljno prostora za manevrisanje, što u starijim bolnicama nije slučaj. Bili smo oduševljeni kada je bio spreman da nam se vrati, on širi pozitivnu energiju među medicinskim osobljem i članovima operacionog tima"
, objašnjava Džon Antes, predsednik PWHC i BJSPH.

(old_image)

Ramel kaže da oko 10 odsto pacijenata sumnjičavo gleda na činjenicu da je hirurg u invalidskim kolicima.

"Na licima im vidim da su šokirani kada sa kolicima uđem u operacionu salu", kaže on, dodajući da su to obično mlađi pacijenti od 20-30 godina, od kojih većina prihvati stav da čovek nikada ne sme da izgubi motivaciju.

Iako je paralizovan od struka naniže, dr Ramel je preživeo i prešao težak put oporavka, tokom kojeg je imao infekciju urinarnog trakta i krvi. U Institutu za rehabilitaciju u Sent Luisu ponovo je naučio kako da funkcioniše s promenama na telu i kako da se izbori sa emocionalnim problemima.

"Promeni vam se čitava fiziologija, način na koji jedete i pijete. Morate ponovo da naučite da živite i nađete aktivnosti koje će vam u tome pomoći",
kaže dr Ramel.

Izvor: Blic

Pogledajte još