Gugl krši holandske propise o privatnosti

Gugl linkuje lične podatke korisnika interneta prikupljene putem različitih Guglovih servisa, a da ne informiše korisnike ili traži njihovo dopuštenje

"Guglova kombinovana upotreba ličnih podataka od kako je uvela novu politiku o privatnosti 2012. godine, predstavlja kršenje Zakona o zaštiti ličnih podataka", saopštila je Holandska uprava za zaštitu podataka (Dutch Data Protection Authority, DDPA).

"Gugl linkuje lične podatke korisnika interneta prikupljene putem različitih Guglovih servisa, a da ne informiše korisnike ili traži njihovo dopuštenje", navodi to telo sa šedištem u Hagu, koje savetuje vladu o propisima za zaštitu privatnosti.

DDPA je objavila izveštaj na stotinu stranica posle sedmomesečne istrage, u kom je navela da Gugl upotrebljava tzv. kukis (cookies) za praćenje aktivnosti na računaru, bez informisanja korisnika ili davanja mogućnosti da se to odbije, čime krši holandski propis o zaštiti podataka.

"Sve što uradite na internetu omogućava Guglu da sačini lični profil postavljanjem 'kukisa' (...) a bez dozvole to ne možete da radite", rekao je čelnik DDPA Jakob Konstam javnom holandskom radiodifuznom servisu NOS (Nederlandse Omroep Stićting).

"Morate da pitate korisnike (pre nego što koristite 'kukise'), to je ono što kaže zakon i ono što mi kažemo", dodao je Konstam.

Prema njegovim rečima, pristanak za kombinovanje ličnih podataka, uključujući i "surfovanje" različitim stranicama, po holandskom zakonu, "nije obuhvaćen prihvatanjem opštih uslova (privatnosti) servisa". DDPA navodi da je Gugl pod istragom nadležnih organa za zaštitu privatnosti u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Španiji.

Konstam je, takođe, upozorio da bi Gugl, ne poštujući propise o zaštiti privatnosti u različitim zemljama, mogao da se suoči sa kaznama.

Guglov portparol Al Vernij je izjavio da politika kompanije za zaštitu privatnosti uvažava evropsko zakonodavstvo i omogućava toj kompaniji da "kreira jednostavnije, efikasnije servise".

Verni je dodao da je Gugl "u potpunosti angažovan" u holandskoj istrazi i da će nastaviti tako da čini.

Američka novinska agencija podseća da je španska Agencija za zaštitu podataka u junu saopštila da je pokrenula postupak sankcionisanja nakon što su preliminarnom istragom utvrdjeni mogući prekršaji "Gugl speina" (Google Spain) i "Gugl inka" (Google Inc), navodeći da bi ta kompanija mogla da se suoči sa kaznom do 300.000 evra.

Izvor: Blic

Pogledajte još