Radnici "Zastava oružja" protestvuju

"Namera države da danas donese odluku o razrešenju predstavnika društvenog kapitala članstva u Nadzornom odboru za nas je nelegitimna odluka, jer u strukturi vlasništva u fabrici 25 odsto je društveni kapital", rekao je predsednik Sindikalne organizacije, Dragan Ilić.

Naglašavajući da radnici od danas ostaju bez predstavnika u Nadzornom odboru, Ilić je rekao da je protest organizovan kako bi se zaposleni na taj način suprotstavili odluci koja će biti doneta na Skupštini preduzeća i ukazali na nezakonitu odluku državnih organa.

Prema njegovim rečima, radnici traže da dok postoji društveni kapital imaju svog predstavnika u Nadzornom odboru, da se pre konverzije društvenog kapitala reši pitanje dugovanja države prema fabrici za proizvedenu i izvezenu robu iz 80-ih godina prošlog veka, i da vlada Srbije koja je vlasnik 75 odsto kapitala osmisli plan razvoja i osavremenjavanja fabrike.

"Naš zahtev je i da država udje u pregovore o tome na koji način ćemo naplatiti zaostala potraživanja, jer se svakodnevno u medijima stvara slika da je fabrika jedan od najvećih dužnika u Srbiji", rekao je Ilić, precizirajući da dugovanja države prema fabrici iznose više od 100 miliona dolara.

On je naveo da je ranije s predstavnicima resornih ministarstava dogovoreno da će biti uradjena konverzija, ali da se to nije desilo, kao i da nisu realizovane obećane investicije.

Predstavnici radnika su posle polučasovnog protesta ušli u Upravnu zgradu fabrike kako bi predstavnici Skupštine preduzeća predali zahteve.

Tokom protesta radnici su nosili transparente "EU ne priznaje vaše odluke" i "Gde je naših 100 miliona dolara".

Na protestu se čulo i da je sindikat jutros obavešten da je država odobrila sredstva za socijalni program u fabrici, te da radnici o tome mogu da se izjasne do 3. decembra.

U Nadzornom odboru država ima tri predstavnika, a društveni kapital dva.

Izvor: B92

Pogledajte još