Spa centar i bioskop: Američki milijarderi zidaju luksuzne bunkere za sudnji dan (VIDEO)

Sigurnost doma je u poslednje vreme postala opsesija, a fabrike koje zabrinutim vlasnicima obezbeđuju futuristička pomagala otkrile su detalje o skupocenim bunkerima, tajnim prolazima, sigurnim sobama i softverima za prepoznavanje.

Čik Polak, predsednik kompanije za dizajn i izgradnju iz Njujorka Polak & Partners je rekao da je, iako je bezbednost oduvek bila važna bogatim kupcima, trošenje za tu stavku primetno poraslo u poslednjih pet godina.

A ono što se u te svrhe može pronaći je stvarno kao iz najboljih naučno-fantastičnih filmova. Jedan Izraelac je proveo tri godine izrađujući softver za prepoznavanje lica, glasa i pokreta tako da vlasnici kuća koji su ga nabavili mogu zauvek da zaborave ključ.

Kreative Home Inžinjering u Arizoni osmišljava i gradi tajne prolaze skrivene iza polica, garderoba, zidova.

Amerikan Sajferum Dor Kompani se u poslednjih 30 godina specijalizovala za izgradnju sigurnih soba za privatne objekte, fabrike i međunarodne organizacije.

Godišnje prodaju 50-60 posebno izrađenih vrata otpornih na metke i sa elektromagnetnim bravama, od kojih svaka košta po 20.000 dolara.

Fabrika FLIR Sistems iz Oregona izrađuje infracrvene kamere koje očitavaju toplinu svega do 15 kilometara udaljenosti.

Među onima koji žive izuzetno sigurno je i Al V.Korbi vlasnik firme Stratedžik Armored end Fortifajd Environments, čiji je dom na Holivud hilsu osiguran naprednim sistemima obezbeđenja.

Osim biometrijskog sistema za prepoznavanje i specijalne gvozdene konstrukcije koja je ugrađena u kuću kao zaštita od zemljotresa, ispod kuće postoji i bunker za spas od atomskih i hemijskih napada sa dovoljnim zalihama vode hrane i lekova da porodica u njemu može da preživi od tri do šest meseci.

Korbi za svoje klijente osmišljava bunkere koji se protežu na nekoliko stotina kvadratnih metara, a najčešće im se pristupa kroz kamine ili vrata koja se podižu.

U ovim bunkerima se nalaze dovoljne zalihe hrane, vode i medicinskih potrepština a u nekima ima i bioskopa, restorana i spa soba, tako da bi u njima mogle da prežive i do tri generacije jedne porodice. "Bili bi to novi Adam i Eva koji bi sve počeli iz početka" rekao je Korbi.

Izvor: Kurir

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.