U Andrićgradu otkriven spomenik Njegošu

Dobrodošao gospodaru u grad koji je sagrađen da bi ti imao gde i kod koga da dođeš. Ovim se ispunila želja i tvog duhovnog sina da se vratiš tamo odakle se nekada davno otišao, a čini se da nisi nikada ni odlazio - kazao je Bećković.

On je dodao da je “Njegoš došao u grad, koji je Kusturica podigao uvremenu kada su gradovi, mostovi i spomenici rušeni”.

Spomenik je postavljen ispred crkve posvećene srpskom caru Lazaru i kosovskim mučenicima. Njegoševa skulptura je replika spomenika koji se nalaze u Beogradu i Podgorici i delo je vajara Sretena Stojanovića. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je kazao da spomenik predstavlja “večno svedočenje o ljubavi prema Njegošu”.

"Postavljanje spomenika Njegošu znak je nezaborava. On ostaje večno iza nas i naše ideje, iza Emira i svih ljudi koji su dali svoj doprinos ovom zdanju”,
rekao je Dodik.

Režiser Emir Kusturica je rekao da je podizanje spomenika Njegošu u Andrićgradu “zahvalnica duhovnom ocu i misliocu, koji je svoje životno delo stvarao i kao vladika i kao duhovnik”.

Spomenik Njegošu u Andrićgradu je postavljen povodom 200 godina od njegovog rođenja.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.