Žene provedu oko 628 sati godišenje brinući o svom izgledu

Jedno nedavno istraživanje koje je sprovedeno na 2000 žena pokazalo je da žena u proseku potroši suludih 627 sati i 28 minuta brinući o izgledu. Godišnje! Za sve one kojima matematika nije jača strana ili im se jednostavno ne mogu da računaju, to bi bio jedan ceo mesec koji svake godine potrošite na brigu oko izgleda.

Naučnici su otkrili i koje su to brige koje najviše muče žene - da li su predebele ili premršave, šta će obući, briga da u onom što obuku ne izgledaju dobro, problemi s kožom da li su preblede...

Kada pročitamo rezulatate ove studije, ipak moramo da se zapitamo na koliko bismo boljih načina mogli da utrošimo ovo dragoceno vreme. Psiholog Rakel Klements nije bila toliko začuđena rezultatima ove studije, za razliku od nas. Ona smatra da ovi rezultati ne treba da nas čude budući da nas je društvo programiralo da razmišljamo na određeni način. Kroz društvo se često provlače teme izgleda i šta možemo da učinimo da izgledamo bolje. Osim toga, svedoci smo mnogih preobražaja slavnih osoba koje nekako uvek izgledaju savršeno, pa i mi sami imamo potrebu da radimo isto. Činjenica je da društvo šalje poruku da koliko god dobro izgledali , uvek možemo da izgledamo bolje. A u svetu izokrenutih vrednosti u kojem je izgled visoko na ceni, teško je odupreti se pritisku koji osećamo.

Svakako bi trebalo da se više usresredimo na to kakve smo osobe , nego na to kako izgledamo. Svaki put kada se uhvatite da brinete o svom izgledu, setite se jedne stvari koju kod sebe obožavate i koja nije nužno povezana s fizičkim izgledom. Svako jutro se pogledajte u ogledalo i nabrojite tri stvari zbog kojih volite sebe, bilo da su one iznutra ili spolja. Na kraju krajeva, tar nije bolje da mesec dana godišnje utrošite na podizanje samopouzdanja!

Izvor: cosmopolitan.hr / B92

Pogledajte još