Cela plata za skromnu slavsku trpezu

Ona se istopi za dan, a sva ode na hranu i piće.

Ako se zna da je lane platu daleko ispod republičkog proseka primalo 282.383 zaposlena, a slično je i ove godine, jasno je da će mnogi domaćini trpeze pokriti čekovima, a neki i kreditima.

U ovom godišnjem periodu porodični novčanici su anoreksični jer sezoni slava prethodi opremanje učenika za početak nove školske godine, pripremanje zimnice, ogreva... Pa ipak, tradiciju niko ne prekida.

Elem, za predjelo, praseće pečenje, sarmu, čorbu, žito, pogače i ostale đakonije, potrebna je barem jedna prosečna plata, a ako je slava posna, troškovi se uvećavaju.

Ta ribu će otprilike trebati 9.000 do 10.000 dinara. Kilogram šarana je premašio 400 dinara, ponegde je skuplji od svinjskog buta, a o morskim ribama da i ne govorimo – one se vrte oko hiljadu dinara kilogram. Za posnu sarmu treba najmanje 500 dinara, isto toliko i za pite.

Samo krompir salata koštaće od 150 do 300 dinara, a kilogram slavskog žita s orasima 600 dinara. Za dva kilograma pasulja prebranca trebaće 700 dinara, povrće za rusku salatu 350 dinara, sitne kolače (pet kilograma) oko 3.000 dinara. Samo to košta oko 15.000 dinara.

Za piće i kafu će otići još toliko: dve gajbe piva oko 2.000 dinara, po osam litara belog i crnog vina 4.800 dinara, dva litra rakije 1.600 dinara, votku do 1.500 dinara, sokove (15 litara) najmanje 2.000 dinara, vodu i kiselu vodu hiljadu dinara... Kilogram kafe koštaće hiljadu dinara, torta dve-tri hiljade...

Ako slava ne pada u vreme posta, gozba počinje predjelom od pečenice, kobasice, kulena, šunke, a svaki taj delikates košta najmanje hiljadu dinara kilogram. Glavno jelo je i najskuplje, pogotovo ako se kupuje već pečeno jagnjeće ili svinjsko meso. Kilogram jagnjećeg pečenja u tom slučaju je do 1.400 dinara, a prasećeg 800 do 1.000 dinara.

Kako god se sabere i oduzme, bilo da je posna ili mrsna – trpeza je paprena. Toga su svesni i trgovci pa su se odavno spremili za sezonu slava. U trgovinskim lancima kažu da uoči slava, u saradnji i dogovoru s dobavljačima, svake godine snižavaju cene proizvoda koji su neophodni za spremanje slava. Obično na akciji budu meso, sir, piće, salate...

Izvor: b92

Pogledajte još