Ističe rok: Seča struje za dug od 10.000 dinara

I direktor u kontroli isključenja struje: Aleksandar Obradović (desno) sa radnicima EPS-a

Elektroprivreda Srbije zatražila je od svih distribucija u Srbiji da povećaju broj šaltera koji rade kako bi građani mogli da sklope ugovore o reprogramiranju duga za struju. I da rade u subotu ceo dan.

Ministarstvo energetike prethodno je uputilo poziv EPS-u da se, zbog velikih gužvi, u svim elektrodistribucijama u Srbiji omogući hitno uključivanje dodatnih šaltera kako bi građani mogli blagovremeno da izvrše svoje obaveze i sklope ugovore.

U Elektroprivredi Srbije kažu da je sporazum o reprogramu duga do 27. novembra potpisalo 222.000 dužnika, od toga 210.000 domaćinstava i 12.000 preduzeća.

- Ukupno je reprogramirano 13 milijardi dinara duga, a od toga su domaćinstva reprogramirala 7,5 milijardi dinara. Ako se posmatra ukupan broj dužnika kojih je oko 370.000, mogućnost reprograma iskoristilo je više od 55 odsto dužnika. Oni koji ne izmire nagomilani dug ući će u proces prinudne naplate, a ako to ne bude moguće sledi sudski postupak – rekli su u EPS-u.

Raniji reprogrami
U prva dva ponuđena reprograma tokom ove godine sklopljeno je oko 115.000 ugovora i naplaćeno oko osam milijardi dinara duga za struju. Međutim, 30-40 odsto tih ugovora je već raskinuto, jer potrošači nisu uplatili dve rate.

Aleksandar Obradović, v.d. direktora Elektroprivrede Srbije, nedavno je za “Blic” naglasio da će ovo javno preduzeće upotrebiti sve mehanizme, uključujući i blokade i puštanje menica ne bi li naplatilo potraživanja od svih onih koji nisu potpisali ili ne budu poštovali reprogram.

- Svima smo dali šansu da u ratama izmiruju dugovanja, zbog čega smo bili dosta kritikovani, tako da ubuduće nećemo nikome izlaziti u susret - naglasio je Obradović.

Podsećanja radi, Elektroprivreda Srbije ponudila je građanima u trećem po redu reprogramu da zaostale dugove za struju plate od 12 pa čak do 120 rata u zavisnosti od visine iznosa koji se od njih potražuje.

Osim mogućnosti da se dug plati u roku od godine, pa čak do deset, EPS dužnicima nudi i druge mogućnosti. U zavisnosti od broja rata na koje se potrošači odluče da plaćaju dug, EPS će otpisati dugovanja u određenom procentu. U najpovoljnijoj situaciji su potrošači koji se odluče da u celosti izmire dug, jer će im račun biti umanjen 40 odsto. To znači da će oni čiji dug na primer iznosi 10.000 dinara, biti u konačnom obračunu u obavezi da uplate 6.000 dinara.

Inače, EPS Snabdevanje, novo preduzeće koje se od julskog računa bavi naplatom struje, već je počelo sa isključenjima. Ova mera se primenjuje prema svim domaćinstvima čiji dug prema novom snabdevaču prelazi 10.000 dinara. Sa mreže se skidaju i potrošači koji se snabdevaju strujom na srednjem i visokom naponu a čiji je dug veći od 100.000 dinara. Svakom takvom dužniku, EPS Snabdevanje šalje upozorenja pred isključenja.

U EPS-u ističu da bi kupci, koji su pošto im je stiglo upozorenje izmirili dug, dokaz o uplati trebalo da dostave šalteru za reklamacije. Ujedno, ako uoče neku nepravilnost u obračunu, kupci bi žalbu trebalo da predaju na šalterima distribucije.

Svi potrošači koji i dalje budu imali dugovanja prema distribucijama za struju utrošenu do 1. jula, dobijaće dve koverte. Jedna će biti obaveštenje o starom dugu prema elektrodistribucijama, a druga je račun koji šalje EPS Snabdevanje za potrošnju u prethodnom mesecu. Obaveštenja će stizati sve dok se u potpunosti ne izmiri dug napravljen do 1. jula. Oni koji, međutim, imaju i dugovanja prema EPS Snabdevanju dobijaće obaveštenje i upozorenje od ovog preduzeća.

Izvor: Blic

Pogledajte još