Beograd: Škole bez rekreativne nastave?!

Zakon o javnim nabavkama "otkazao" je rekreativnu nastavu u mnogim beogradskim školama. Nejasna pravila, nepotpuna objašnjenja iz Ministarstva prosvete i nemogućnost otplate putovanja na više mesečnih rata, osnovni su razlozi zbog kojih je dosta škola odustalo od "nastave u prirodi".

Roditelji koji su, ipak, želele da njihovi deca otputuju na neku od planina, preuzeli su na sebe ulogu oko finansijskog dela aranžmana, kako bi bili u mogućnosti da otplaćuju na više rata. Naime, saveti roditelja su, umesto škole, sklopili ugovor sa agencijom, što daje mogućnost otplate putovanja na više mesečnih rata. Ukoliko bi škola sklopila ugovor, rok za naplatu bio bi samo 45 dana.

- U maju naši đaci idu u hotel "Pepa" na Divčibarama, a zbog Zakona o javnim nabavkama, Savet roditelja je preuzeo na sebe finansijski deo - objašnjava Stanislav Stevuljević, direktor OŠ "Nikola Tesla". - Od 22 odeljenja nižih razreda, za rekreativnu se izjasnilo 16. Cena za sedam punih pansiona je 16.195 dinara, plus 4.800 dinara bruto, na ime nadoknade za nastavnike, koju je odredio Savet roditelja. Plaćanje je u osam rata.

DNEVNICE I PO 10.000 DINARA?
Iznos dnevnica za nastavnike, koji idu sa decom na rekreativnu nastavu, određuje Savet roditelja i oni se kreću od 400 do 600 dinara po detetu i po danu. Na ove nadoknade nastavnici moraju platiti porez. Da bi đaci uopšte otputovali na rekreativnu nastavu, potrebno je da dve trećine učenika jednog razreda bude zainteresovano.

Umesto plaćanja rata putem uplatnica, kako objašnjava Stevuljević, u svakom odeljenju će biti zadužen po jedan roditelj da mesečno sakupi novac i uplati na račun agencije. On ističe da škola sa agencijom sklapa ugovor o realizaciji, što znači da je dužna da, recimo, prijavi policiji da proveri autobus pre putovanja i preduzima ostale radnje koje nemaju veze sa finansijama. Ukoliko učenik ne izmiri svoje obaveze pre puta, neće ići. Umesto da potražuje od škole, agencija ima pravo da dugovanja izmiri od roditelja.

Direktor OŠ "Milan Đ. Milićević" Tripko Međedović smatra da su odredbe Zakona o javnim nabavkama, praktično neprimenljive za škole. On dodaje da je neizvodljivo da škole unapred obezbede novac, kada roditeljima odgovara samo plaćanje na više mesečnih rata, tako da njihovi đaci neće putovati na rekreativnu nastavu. Ista je situacija u školama "Milena Pavlović Barili", "Stari grad", "Drinka Pavlović"...

- Učenici nižih razreda putovaće na Goč u hotel "Dobre vode" - kaže Radovan Lazović, direktor OŠ "Vladimir Rolović" na Petlovom brdu. - Cena za sedam punih pansiona je 12.999 dinara, plus 4.000 dinara za dnevnice nastavnika. Rekreativna nastava je predviđena školskim kalendarom kao deo nastavnog programa, tako da učenici imaju nastavu kao da su u školi.

Izvor: Novosti

Pogledajte još