Ne zaboravite, hobi nije gubljenje vremena

Posmatranje ptica je, prema nedavnim istraživanjima, najbrže rastući hobi u Sjedinjenim Američkim Državama i drugi na listi hobija (odmah iza vrtlarenja) kojem se posvetilo više od 50 miliona Amerikanaca. Ljudi posmatraju i hrane ptice, kreiraju mini vrtove na balkonima i prozorskim daskama, slikaju, fotografšu, pišu pesme… jer ih to čini srećnim, opušta i pomaže im da se lakše nose sa svakodnevnim problemima.

I ne, nije reč samo o dokonim ljudima s viškom vremena nego o aktivnim ljudima kojima je hobi jedan od načina da se lakše nose sa životom. Dakle, dok čekamo penziju ili dobitak na lotu, ne bi bilo loše da se posvetite nekom hobiju jer su prednosti koje donosi daleko veće od vremena koje zahteva.

Potisnuta kreativnost

Posvećivanje aktivnostima koje volimo ili usvajanje novih veština - na primer kurs jezika, kuvanja, pisanja… jedan je od načina da nekoliko sati nedeljno pobegnemo od posla, stresa pa i ukućana i da se okrenemo sebi i sopstvenom razvoju. Odlazeći svaki dan na posao i obavljajući sve ostale dužnosti, preplavljeni smo obvezama, a onda i nezadovoljni. Čini nam se da smo zapeli, da je svaki dan isti. Nedostaje nam životne radosti jer potiskujemo veoma važan deo sebe - svoju kreativnost, želju za samoizražavanjem, strast za učenjem novih veština.

Hobi nam može pomoći da ispunimo tu prazninu i shvatimo da posao koji radimo možda i nije tako loš. Štaviše, možda uočimo i dobre strane toga posla ako se s vremena na vreme odmaknemo od njega.

Izazov koji nam daje osećaj smisla

Osim dobrobiti koje smo i sami iskusili, istraživanja pokazuju da osobe koje imaju hobi pozitivnije razmišljaju i lakše rešavaju probleme, samosvesnije su i samopouzdanije, bolje razumeju i svoja i tuđa osećanja, manje se žale, postižu bolje rezultate na poslu, optimistične su. Podstičući naš kreativni potencijal - jer uvek je reč o nekom izazovu - hobi nam daje osećaj smisla pa je razumljivo da se i osećamo bolje.

U tom slučaju, hobi može da podstakne i promenu posla, jer može da se dogodi da otkrijemo da smo u nečemu zaista dobri i da nas to još i veseli, što je sjajna polazna tačka za uspešan rad. No i bez toga, prednosti hobija su brojne.

Kad se nečemu strastveno posvetimo, kad smo u tome dobri i kad nas to ispunjava, ni drugi nam se delovi našeg života neće činiti lošima. Zato, ne čekajte penziju da biste bili zadovoljni životom i oslobodili svoju kreativnost…

Izvor: b92

Pogledajte još