Pametni telefon, pametni sat, a sad i "pametni" grad?

Kompanija Ericsson objavila je novi Networked Society City Index izveštaj, u kojem je rangirala gradove širom sveta na osnovu njihove zrelosti na polju informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), odnosno uticaja IKT na ekonomiju, društveni i razvoj životne sredine.

U ovom izveštaju dodati su novi parametri, poput 4G i online transakcija, u odnosu na prethodne studije. Rezultati istraživanja su pokazali da postoji značajna veza između razvoja IKT i razvoja samih gradova i života njihovih stanovnika.

Na prvom mestu liste, nalazi se glavni grad Švedske, Stokholm, kojeg prate London i Singapur. Među prvih deset gradova nalaze se i Pariz, Kopenhagen, Oslo i Nju Jork.

Stokholm je zauzeo prvo mesto, pre svega, zbog kvalitetne IKT infrastrukture kao i visoke penetracije „pametnih“ telefona i razvijene broadband veze.

Različite informaciono-komunikacione tehnologije obezbeđuje platformu za kolaboraciju između kompanija, javnog sektora i stanovništva, koja stimuliše razvoj specijalizovanih i dinamičnih servisa za informisanje. To omogućava kompanijama i državnim institucijama da efikasno rasporede resurse i ponude zajednička rešenja građanima, koja inače ne bi mogli da sprovedu samostalno.

Ericsson Networked Society City Index izveštaj obuhvatio je 31 grad među kojima su: Stokholm, London, Singapur, Peking, Buenos Aires, Kairo, Kopenhagen, Nju Delhi, Helsinki, Moskva, Nju Jork, Seul, Daka, Hong Kong, Istanbul, Džakarta, Johanesburg, Karači, Lagos, Los Anđeles, Manila, Meksiko Siti, Majami, Mumbaj, Oslo, Pariz, Sao Paolo, Šangaj, Sidnej, Tajpej i Tokijo.

Izvor: benchmark

Pogledajte još