Otvorena prva muška Sigurna kuća u Srbiji

Ipak sve češće žrtve porodičnog nasilja su muškarci, iako se oni retko odlučuju da to i prijave.

U prvoj i jedinoj Sigurnoj muškoj kući na Balkanu, koja se nalazi u Ćupriji, zlostavljani muškarci dobijaju smeštaj i pravne savete.

Iako se smatra da su muškarci ti koji probleme u braku često rešavaju šakom o sto, i nežniji pol i te kako ume da nanese udarac. Ekonomista Dušan Trifunović iz Ćuprije bio je žrtva supruge godinama.

"Psihičko nasilje je počelo od samog zasnivalja braka, a posle rođenja trećeg deteta počelo je i fizičko. Gušila me je jastukom i bojao sam se za život", priča Dušan Trifunović.

Slična je priča i njegovog imenjaka iz Jagodine, Dušana Stojkovića.

"Posvađao sam se sa suprugom, okrenuo joj leđa. Ona je skočila na mene i časom me udarila u slepoočnicu. Nakon što sam pao, ona i njene ćerke su me šutirale i udarale bejzbol palicama", kaže Stojkovića.

Retki su muškarci koji javno govore o ovom problemu. Zbog toga je Trifunović osnovao nevladinu organizaciju "Muška sigurnost", a vrata svog doma otvorio muškarcima koji su žtrve nasilja u porodici. Kroz prvu Sigurnu kuću na Balkanu u poslednje četiri godine prošlo je više od 200 muškaraca, različite starosti, stepena obrazovanja i materijalnog stanja. Javljaju mu se ljudi iz cele Srbije, ali i iz zemalja bivše Jugoslavije. Ipak, retki su oni koji žele i da prijave problem.

"Društvena zajednica, pogotovo mala sredina, obeleži tog čoveka, izoluje ga i podsmeva mu se", navodi Trifunović.

Jelena Radević, Centar za socijalni rad Ćuprija, kaže da oni za sada nisu imali prijave od muškaraca.

"Bili smo u situaciji da primetimo da nešto nije u redu. Uglavnom mu muškarci izloženi psihičkom nasilju, ali oni to jednostavno ne prijavljuju", kaže Jelena Radević.

Statistika pokazuje da je od sedam do deset odsto muškaraca zlostavljano u porodici. Trufunović smatra da nadležne insitucije još nemaju rešenje za ovaj problem.

"U formularima u Centrima za socijalni rad i policijama stoji da je nasilje prijavila. Muškarac ne može da potpiše takvu prijavu. I ako ode biće ismejan", objašnjva Trifunović.

On kaže da je u planu još jedna Sigurna kuće u Mladenovcu, gde će smeštaj moći da potraže sve žrtve nasilja u porodici. Iako se, dodaje, sve više govori o ovom problemu, država bi ozbiljnije morala da se pozabavi njime jer se ponekad nasilje u porodici završi i tragično.

Izvor: B92

Pogledajte još