Ubijen borac za ljudska prava Natalija Estemirova

MOSKVA, 15. jula 2009. (Beta) - Ruski borac za ljudska prava Natalija Estemirova, koja je istraživla zloupotrebe, ubistva i druge povrede ljudskih prava u Čečeniji, pronađena je danas mrtva nekoliko sati pošto je oteta u čečenskoj prestonici Grozni, prenose ruske novinske agencije, ITAR-Tas i Interfaks.

Prema neimenovanim izvorima iz policije i Olegu Orlovom, šefu organizacije za ljudska prava Memorijal, u kojoj je radila Estemirova, njeno telo pronađeno je nedaleko od Nazrana, prestonice Ingušetije, regiona koji se graniči na zapadu sa Čečenijom.

Telo Estemirove pronađeno je sa dve rane od metka u predelu glave, saopštila je portparolka ingušetijskog ministarstva unutrašnjih poslova, Madina Hadzijeva.

Estemirova (oko 40), samohrana majka, bavila se prikupljanjem dokaza o zloupotrebi ljudskih prava u Čečeniji od početka Drugog čečenskog rata, koji su započele ruske federalne snage, kako bi povratile kontrolu nad tom separatističkom oblašću. Ona je, takođe, radila sa novinarkom Nove Gazete, Anom Politkovskom, kritičarkom politike Kremlja u Čečeniji, koja je ubijena 2006.

Pogledajte još