Oduševio Bila Gejtsa: Beograđanin onlajn igrama uči decu matematici

Bil Gejts, koji je, maltene, izmislio današnju tehnologiju izrazio je oduševljenje Beograđaninom čija igrica Foldit, kojom se proslavio izaziva igrače da kreiraju formule proteina, a slede i igrice za pronalaženje ćelija kancera.

Zoran Popović razvija ideju da se kompletno obrazovanje sprovodi kroz igru, i na fantastičan način, kroz veoma ozbiljne kompjuterske igrice "tera" decu da zavole matematiku, i iskoriste njene potencijale.

"Imate armadila, crno-belu pastrmku i duginu pastrmku. Mogu li da stanu u kutiju?" Kako opisuje sajt Wired, ovo nije nerešiva pitalica, već način na koji Popović uči decu.

On je kompjuterki naučnik i profesor sa Univerziteta Wašington, šef je Centra za igračku nauku na istoimenom univerzitetu, i veoma je priznat u akademskom svetu.

Popović je postao poznat 2010. godine po svojoj popularnoj onlajn igrici Foldit, koju je osmislio dve godine ranije sa profesorem biohemije Dejvidom Bejkerom, i koja je izazivala igrače da kreiraju formulu proteina savijajući i rearanžirajući amino kiseline u nove oblike.

Pobednici su oni koji na kraju naprave najbolji molekul.

Izvor: Blic

Pogledajte još