Na ulicama Kijeva 100 hiljada demonstranata (FOTO)

Više od 100 policajaca zadobilo je danas povrede tokom sukoba sa učesnicima demonstracija u centru Kijeva, javila je agencija Ukrinform, pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova.
Ukrajisnka agencija, takođe, navodi da je policija privela nekoliko najaktivnijih učesnika protesta.
Lekari su kod policajaca ustanovili različite povrede, od zadobijenih udaraca, opekotina i povreda glave.

Na njih su bacane kamene kocke i upotrebljavani suzavci i eksplozivne naprave nepoznatog porekla, navodi Ukrinform, prenoseći saopštenje policije da su njeni pripadnici bili prinuđeni da primene "sredstva aktivne odbrane".


Foto: Efrem Lukatsky / Beta-AP

MUP Ukrajine naveo je da su pripadnici policije povrede zadobili kod zgrade predsedničke administracije budući da nisu bili odgovarajuće opremljeni, očekujući miran skup.

Ruske agencije prenose da su pripadnici specijalne jedinice "Berkut" potisnuli okupljene u ulici u kojoj se nalazi zgrada predsedničke administracije, ali da se oni ne razilaze i da su ih lideri

Ukrajinske demokratske alijanse za reforme (UDAR) Vitalij Kličko i partije Sloboda Oleg Tjagnibok pozivali da se smire i ne primenjuju silu.


U centralnim rejonima Kijeva danas se održava protest opozicije "Narodno veće" tokom kog su, kako izveštavaju ruske agencije, njeni aktivisti zauzeli Dom sindikata, kao i zgradu gradonačelnika nedaleko od Trga nezavisnosti.


Foto: Efrem Lukatsky / Beta-AP

Itar-Tass prenosi da su pristalice nacionalističke partije Sloboda zauzeli zgradu Kijevske gradske administracije i da su pozvali ljude da se ponašaju dostojanstveno.

Demonstranati su se noćas autobusima i automobilima uputili iz zapadnih delova Ukrajine na opozicioni skup koji je počeo u podne u glavnom gradu.

Zastave EU i Ukrajine preplavile su Trgu nezavisnosti, iako je policija zabranila okupljanja na centralnim kijevskim trgovima.

Okupljenje je počelo u parku "Taras Ševčenko", odakle su se demonstranti uputili ka Trgu nezavinosti.

Demonstranti traže da se povuče ukaz koji je prošle nedelje izdao ukrajinski premijer Mikula Azarov.

Njime su prekinute pripreme sporazuma o pridruživanju sa EU, koji je trebalo da bude potpisan na samitu EU u Vilnjusu.

Lider Ukrajinske demokratske alijanse za reforme (UDAR) Vitalij Kličko pozvao je ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča i njegovu vladu na protestu u centru Kijeva da podnesu ostavke, navodeći da su "ukrali" ukrajinski san o evropskim integracijama.Vitalij Kličko / Foto: Sergei Chuzavkov / Beta-AP

"Vlada i predsednik treba da podnesu ostavku", rekao je opozicioni lider i bokserski šampion, prenela je agencija Rojters, navodeći da je Kličko govorio pred stotinama hiljada demonstranata.
"Ukrali su nam san. Ukoliko ova vlada ne želi da ispuni želju ljudi, onda neće biti takve vlade, neće biti takvog predsednika. Biće nova vlada i novi predsednik", rekao je Kličko.

Kličko je, navodi RIA Novosti, pozvao okupljene da izbegavaju provokacije.

"Ukoliko vas neko poziva da napadate državne ustanove - to može biti veoma opasno. Ne podležite provokacijama", rekao je on.

Drugi opozicioni lider iz partije Otadžbina (Batkivščina) i bivši ministar unutrašnjih poslova Jurij Lucenko procenio je da će vlada podneti ostavku u roku od pet dana protesta u Kijevu.

"Budite ovde, ne mrdajte natrag sa ovog trga", rekao je on.

"Naš plan je jasan: Ovo nisu demonstracije, ovo nije reakcija. Ovo je revolucija"
, rekao je Lucenko a prenosi Asošijeted pres, dodajući da okupljeni uzvikuju "Revolucija".
Lider partije Sloboda Oleg Tjagnibok proglasio je početak sveopšteg štrajka najavljujući ostanak na Trgu nezavisnosti.


Foto: Efrem Lukatsky / Beta-AP

Novinske agencije su, u međuvremenu, javile da se jedna grupa demonstranata okupila kod zgrade predsedničke administracije i sukobila sa policijom.

Rojters navodi, pozivajući se na očevice, da je policija ispalila suzavac da rastera tu grupu koja je bagerom pokušala da probije policijski kordon i metalne ograde pred zgradom, dok RIA Novosti da su bacane baklje.

Ruska agencija navodi i da je razbijeno nekoliko prozora na zgradi Kijevske gradske administracije, nedaleko od glavnog Trga nezavisnosti u Kijevu, prenoseći izjavu službe za obezbedjenje pri MUP-u da je situacija kod zgrade stabilizovana i izveštaje ukrajinskih medija da su privedena dva mladića koji su imali "Molotovljeve koktele".

Prema agencijskim izveštajima, neki od učesnika demonstracija ušli su u zgradu gradskih vlasti.

Itar-Tass je javio da je grupa demonstranata u jaknama sa oznakama opozicionih partija Sloboda i Otadžbina probili ulaz u zgradu Doma sindikata a da su čuvari napustili tu zgradu.


Foto: Sergei Grits / Beta-AP

Akcija "Narodno veće" počela je na kijevskom Trgu nezavisnosti i ukrajisnka agencija Ukrinform navodi da je na mitingu "možda nekoliko stotina hiljada ljudi".

Ukrajinska državna agencija navodi da su se mitingu priključile evropske diplomate, potpredsednik Evropskog parlamenta Jacek Protasevič, bivši predsednik EP Ježi Buzek, nekadašnji poljski premijer i lider partije Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski.

Okružni administrativni sud je ranije zabranio da se na centralnim trgovima i ulicama od danas do 7. januara naredne godine održavaju masovni skupovi.

U saopštenju povodom 22. godišnjice referenduma na kojem se sovjetska republika Ukrajina izjasnila za nezavisnost od SSSR, predsednik Viktor Janukovič danas je naveo da će se "potruditi da ubrza približavanje Ukrajine EU".

B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.