Da li ste pod stresom zbog izgleda?

Naravno da svi imamo komplekse i brige oko vlastitog izgleda, no čini se da se mi žene oko izgleda brinemo puno više nego što možda i same mislimo.

Jedno je nedavno istraživanje provedeno na 2000 žena pokazalo da žena u proseku potroši suludih 627 sati i 28 minuta brinući o vlastitom izgledu. Godišnje!!! Za sve one kojima matematika nije jača strana ili im se jednostavno ne da računati, to bi bio jedan celi mesec koji svake godine potrošite na brigu oko izgleda.

Naučnici su otkrili i koje nas to brige najviše more - da li smo predebeli ili premršavi, šta ćemo obući, briga da u onom što smo odlučili da obučemo ne izgledamo dobro, problemi s kožom i briga da smo prebledi...

Kada pročitamo rezulatate ove studije, doista nam dođe da se zapitamo na koliko bismo boljih načina mogli utrošiti dragoceno vreme. No, psiholog Rejčel Klements nije bila toliko začuđena rezultatima ove studije, za razliku od nas. Ona smatra da ovi rezultati ne bi trebalo da nas čude budući da nas je društvo programiralo da razmišljamo na određeni način. Kroz društvo se često provlače teme izgleda i što možemo učiniti da izgledamo bolje. Osim toga, svedočimo brojnim metamorfozama slavnih osoba koje najčešće izgledaju jako dobro, pa i mi sami imamo potrebu da činimo to isto.

Činjenica je da društvo šalje poruku da koliko god dobro izgledali, uvek možemo izgledati bolje. A u svetu izokrenutih vrednosti u kojem je izgled visoko na ceni, teško je odupreti se pritisku koji osećamo.

Svaki put kada se uhvatite da brinete o svom izgledu, setite se jedne stvari koju kod sebe obožavate i koja nije nužno povezana s fizičkim izgledom. Svako se jutro pogledajte u ogledalo i nabrojite tri stvari zbog kojih volite sebe, bilo da su one iznutra ili spolja. Na kraju krajeva, nije li bolje da mesec dana godišnje utrošite na podizanje samopouzdanja!

Index.hr

Pogledajte još