Izborna lista "Srpska" pobedila u devet opština

Branimir Stojanović je prema listi Srpska osvojio je 5.267, a njegov protivkandidat Bojan Stojanović 3.726 glasova.

U Izbornom štabu "Srpske" u Gračanici novinarima su rekli da je ta lista " apsolutni pobednik lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji" jer je od 10 opština gde su većina Srbi pobedila u devet.

"U deset opština sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji, Srpska je od šest opština južno od Ibra ostvarila pobede u pet, odnosno u svim opštinama osim u Štrpcu", rekao je predsednik Građanske Inicijative "Srpska" Vladeta Kostić.

Kostić je rekao da su kandidati "Srpske" pobedili u opštinam a Novo Brdo, Ranilug, Parteš, Klokot i Gračanica i dodao da posle prebrojane većine glasova u Kosovskoj Mitrovici kandidati "Srpske"
Krstimir Pantić ima značajnu prednost nad svojim protivkandidatom.

Kostić je istakao da je "Srpska" potvrdila odličan rezultat ostvaren 3. novembra.

Govoreći o porazu "Srpske" u Štrpcu, Kostić je kazao da je u toj opštini tokom dana bio veliki broj problema i da je bila izuzetno teška atmosfera za glasanje.

Predsednik GI "Srpska" je pozvao žitelje Parteša i Pasjana da se suzdrže od nasilja jer čelnici "Srpske" imaju informacije da u Pasjanu ima dosta incidenata i pozvao je, kako je rekao, poraženu stranu da ne lomi glasačke kutije. "Dobio sam informaciju iz izbornog štaba Srpske iz Parteša da su pristalice Samostalne liberalne stranke (SLS) u jednom biračkom centru na dva biračka mesta slomili glasačke kutije. Glasačke kutije sa izbornih mesta iz Budrige i Parteša su sačuvane i nalaze se na sigurnom mestu", rekao je Kostić. On nije mogao da potvrdi da li će zbog tog incidenta izbori biti ponovljeni u selu Pasjane ili u celoj opštini Parteš. On se zahvalio svim glasačima koji su glasali za "Srpsku", a kako je rekao, i onima koji nisu.

Novi gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović zahvalio je biračima rekavši da drugog kruga izbora u Gračanici nije ni trebalo da bude, te da je današnjim izbornim rezultatom potvrdjena ubedljiva pobeda iz prvog kruga.

"Hvala vam što ste spremni da radite a ne da se žalite. Od sutra nas čeka mnogo posla, ali znamo za šta i za koga radimo", rekao je Stojanović.

Prema podacima kojima raspolaže GI "Srpska", u Gračanici kandidat Srpske Branimir Stojanović osvojio je 5.267 glasova, odnosno 58,57 odsto od broja izašlih, dok je njegov protivkandidat lider Saveza kosovskih Srba i dosadašnji gradonačelnik Gračanice Bojan Stojanović osvojio 3.725 glasova ili 41,45 odsto.

Odmah nakon obraćanja čelnika "Srpske" medijima i okupljenim pristalicama počelo je veliko slavlje na ulicama Gračanice. Kilometarska kolona automobila okićenih srpskim zastavama krstari ulicama Gračanice i okolnih mesta te opštine.

Za sada nisu poznati rezultati izbora u Zvečanu, na severu Kosova.

Prema preliminarnim rezultatima CIK-a, u drugom krugu izbora na Kosovu glasalo je 41,5 odsto glasača.

U Gračanici je danas bilo nekoliko incidenata, a dopisniku Tanjuga i političkom analitičaru Fatmiru Šeholiju je zapaljen automobil.

Kandidat za gradonačelnika GI Srpska Krstimir Pantić počeo da slavi pobedu na lokalnim izborima.

Pogledajte još