Na koji način na nas utiče dizajn automobila

Naučni eksperiment, koji je Volvo sproveo u saradnji sa istraživačima agencije OnePoll i EEG specijalistima kompanije Myndplay, testirao je učesnike eksperimenta tako što je analizirao način na koji ljudski mozak emotivno reaguje na dizajn automobila kao i na estetski doživljaj koji pobuđuje.

EEG je proces snimanja električne aktivnosti na koži glave kod kojeg se mere fluktuacije u naponu, a koje nastaju usled kretanja neurona u mozgu. Eksperiment je potvrdio da ljudi emotivno reaguju na oblik automobila, a očigledno je da su muškarci genetski programirani da im se sviđa uglađen automobilski dizajn s lepim linijama.

Za sprovođenje eksperimenta upotrebljen je novi automobila, Volvo Concept Coupé. Ovaj koncept predstavlja prvu interpretaciju nove dizajnerske strategije Volvoa koja za cilj ima da stvori emotivniju povezanost s brendom.

Učesnici su upitani da ocene seriju slika, dok je EEG merio moždanu aktivnost. Slike su prikazivale Volvo Concept Coupé i automobile koji su već ranije ocenjeni kao ružni ili zastareli, a tu su bile i slike srećne i rasplakane bebe, kao i muškarca i žene koji se smatraju lepim.

Eksperiment je pokazao da su muškarci pokazali više emocija prilikom gledanja lepog automobila, nego prilikom gledanja slike rasplakanog deteta. Sa druge strane, žene su pokazale gotovo dvostruko više emocija od muškaraca prilikom gledanja slike rasplakanog deteta.

74% muškaraca je izjavilo da dobar dizajn automobila izaziva pozitivna osećanja, dok je 33% žena automobil ocenilo atraktivnijim od zgodnog muškarca. Eksperiment je otkrio i da 60% muškaraca tvrdi da ih vožnja lepog automobila čini samouverenim i jakim.


Foto: Beta/AP Photo/Copyright The SARTRE Project

"Ovo istraživanje konačno dokazuje ono na što smo pretpostavljali. Lepo dizajniran automobil može da izazove jaku emocionalnu reakciju", kaže Thomas Ingenlath, šef dizajna pri Volvo Cars kompaniji.

"Percepcija estetski ugodnog dizajna je iskustvo koje kombinuje razumevanje i emocije. One su toliko povezane da ih je gotovo nemoguće razlikovati. Estetsko iskustvo uključuje spoj uživanja na dodir, značajne interpretacije i emotivne uključenosti", objašnjava vodeći britanski neurolog, dr David Lewis.

Istraživanje koje je sproveo OnePoll, otkrilo je da 43% muškaraca tvrdi da je celokupan spoljašnji izgled automobila najvažniji aspekt, važniji i od enterijera, dodataka, točkova i motora. Prednji deo automobila je muškarcima najatraktivniji, dok žene više pažnje obraćaju na izgled zadnjeg dela vozila.

OnePoll istraživanje uključilo je 2.000 ispitanika kod kojih je merena emocionalna reakcija na objekte tokom posmatranja fotografija. Da bi se izmerila emotivna reakcija učesnika, korišćen je MyndPlay EEG uređaj koji je merio promene u beta i gama frekvencijama.

Takođe, učesnici su imali zadatak da ocene kako se osećaju kada vide svaku pojedinu sliku. Da bi se podstakla emotivna reakcija, među slikama se našla i ona nasmejane bebe. Tu je bila i fotografija 30 godina starog automobila, ali i "prazna" fotografija da bi se uspostavila merna linija.

U drugom delu eksperimenta merio se i nivo otkucaja srca. Podaci su analizirani i upoređeni s prethodnim eksperimentima kako bi se dobili konačni rezultati.

Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.