Đurić: Stvoreni uslovi za stvaranje Zajednice srpskih opština

On je dodao da izborni rezultati ukazuju da je odneta "istorijska pobeda".

U izjavi za Radio-televiziju Srbije, Đurić je rekao da je juče bio "veliki dan za Srbiju na Kosovu i Metohiji" i da će Građanska inicijativa "Srpska" imati jasnu većinu u svim opštinama, osim u Štrpcu, gde će takođe na vlasti biti srpski kandidati iz Srpske liberalne stranke.

Đurić je dodao da je sada važno da se svi okupe oko politike stvaranja Zajednice srpskih opština i izrazio zadovoljstvo zbog toga što su stvoreni uslovi da u srpskim opštinama budu na vlasti gradonačelnici sa te liste.

Govoreći o Statutu Zajednice srpskih opština, Đurić je rekao da će njega pisati same opštine i dodao da je jako važno da one aktivno učestvuju u pisanju tog dokumenta, nakon što budu održane konstitutivne sednice skupština opština.

Govoreći o uticaju koji zvanični Beograd ima na pisanje tog statuta, Đurić je rekao da postoje gotovo svakodnevne konsultacije i da nema tabu tema, ali je rekao da će taj dokument doneti "oni koji treba da ga donesu".

On je odbacio navode da će Zajednica srpskih opština imati status nevladine organizacije.

"Na veliku žalost Hašima Tačija i predstavnika Prištine i na našu veliku radost, sasvim sigurno neće biti tako", rekao je on.

Komentarišući navode da neko iz Vlade Srbije radi protiv interesa zemlje, Đurić je rekao da Vlada, u skladu sa zakonom, razmatra opštu politiku i da će reagovati ukoliko bude smatrala da neko iz njenih redova ne ispunjava tu politiku.

Govoreći o sastanku koji je predsednik Tomislav Nikolić imao sa piscem Dobricom Ćosićem, Đurić je rekao da je tema tog sastanka bila obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata a ne podela Kosova i dodao da je to veoma važna tema jer o njoj diskutuju i zemlje koje su u tom sukobu imale mnogo manju ulogu od Srbije.

Izvor: B92

Pogledajte još