Kako su se Diznijevi junaci borili protiv Nemaca u Drugom svetskom ratu

Najbolji američki i britanski filmski umetnici, od Hičkoka do Frenk Kapre su u periodu između 1941. i 1945. godine bili regrutovani da stvaraju dela koja bi podigla borbeni moral, kako vojnika na frontovima, tako i običnih građana.

Propagandna je prolazila otvoreno, ali još bolje je primana u posrednim oblicima – preko filmova i reklama. Da od ovoga nisu bili imuni ni crtani filmovi, a ni njihov najveći proizvođač „dečjih snova” Volt Dizni, svedoči pet animiranih filmova koji su se zadržali i do današnjih dana.

U njima su voljeni dečiji likovi pretovoreni u dobre američke patriote koji su „srećni što mogu da pomognu” i što su građani SAD-a.

1942. godine Dizni je napravio crtani „Firerovo lice” (Der Fuehrer’s Face) – anti-nacistički propagandni film koji je podržavao američku vojsku i koji je na kraju osvojio Oskara za najbolje animirani kratki film te godine.

Sledeće godine, prikazan je „Duh ‘43” (The spirit od ’43) u kome je Paja Patak „pomogao” Amerikancima da shvate zašto moraju da plaćaju porez.

Kasnije su pušteni i animirani filmovi: „Paja dobija premeštaj” (Donald Gets Drafted), „Stara igra armije” (The Old Army Game) i „Komandant Patak” (Commando Duck).

Dnevno.rs

Pogledajte još