Novi zakon promenio poslovanje agencija za nekretnine

Član predsedništva grupacije posrednika, Aleksandra Kon pojasnila je da se Zakonom o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, koji je stupio na snagu 8. novembra, predviđa obaveza agencija da zaključuju ugovore o posredovanju i isticanje opštih uslova poslovanja.

Novim zakonom propisano je da će nadležno ministarstvo voditi registar posrednika, koji će biti javan, a propisani su i uslovi za obavljanje ovog posla, navela je ona.

Prema njenim recima, vlasnik agencije ili zaposleni koji radi kod njega ubuduće će morati da ima položen stručni ispit, posrednik će morati da ima važeći ugovor o osiguranju i odgovarajući poslovni prostor.

Rok za ispunjenje opstih uslova je 18 meseci, rok za polaganje stručnog ispita je 12 meseci, a svi ostali članovi zakona počeli su da se primenjuju danom stupanja zakona na snagu - 8. novembra, istakla je Kon.

Ona je podsetila da će ubuduće posrednici morati da zaključuju ugovore o posredovanju sa vlasnicima nekretnina, jer je to osnov za ovaj posao i dodala da je prema zakonu od sada zabranjeno oglašavanje za prodaju nekretnine ukoliko ovog ugovora nema.

Novina je i u tome, što su mnoge agencije do sada proviziju za prodaju stana naplaćivale od kupca a ne od prodavaca, koji je zapravo njihov nalogodavac, rekla je Kon.

Ona je pojasnila da onaj ko pozove telefonom agenciju i pita za neki stan koji je oglašen za prodaju, nije njihov nalogodavac, već je klijent onaj ko stan prodaje i sa njim se sklapa ugovor o posredovanju i naplaćuje provizija.

Zakon ne propisuje koliki će biti procenat provizije, već je to ostavljeno poslovnoj politici agencije. Prema njenom mišljenju, novi zakon uvodi red u poslovanje agencija za promet nekretnina ali uređuje i njihov odnos sa državom i klijentima.

Zakon predviđa i kazne za one koji ga ne poštuju, a one se kreću od 50.000 do 500.000 dinara, u zavisnosti da li je zakon prekršilo fizičko ili pravno lice.

Na ovu kaznu može se dodati i kazna za odgovorno lice u preduzeću u iznosu od 10.000 do 100.000 dinara kao i zaštitna mera zabrane vršenja posredovanja u trajanju od jedne do dve godine.

Izvor: Blic

Pogledajte još