fbpx

Svaki peti brak u Novom Sadu puca zbog nasilja

Od početka godine Osnovnom sudu predato je 1.508 zahteva za razvod.

Prema podacima Centra, u 34 odsto slučajeva brakovi pucaju zbog neslaganja naravi partnera. Međutim, zabrinjava to što se čak 20 odsto bračnih zajednica raspada zbog nasilničkog ponašanja u porodici.

Na sudu 1.500 parova Ove godine je podneto 1.508 zahteva za razvod braka, od kojih je 769 pokrenuto tužbom, a 739 predlogom za sporazumni razvod, kaže Tijana Jakovljević, portparolka Osnovnog suda. Prošle godine pred ovim sudom pokrenuto je 1.568 brakorazvodnih postupaka, a 2011. podnet je 1.301 ovakav zahtev

- Trpela sam nasilje od muža 15 godina. Sama sam kriva, praštala sam mu svaki put, prelazila preko svake uvrede i šamara. Imamo dvoje dece i valjda sam zbog njih ostajala uz njega sve te godine. Nisam shvatala da tako još više pate i da bi za njih bilo mnogo bolje da ne odrastaju uz oca nasilnika. Odlučila sam da se razvedem onog trenutka kada je počeo i decu da bije - priča Gorica K.

Činjenica da svaki peti brak puca zbog nasilja je alarmantna, smatraju u Centru.

- To je zabrinjavajuće, a posebno zato što iz godine u godinu beležimo sve veći broj slučajeva nasilja. Za 10 meseci ove godine prijavljeno je čak 56 odsto više slučajeva nasilja u prodici nego u istom periodu prošle godine - kaže dr Nada Padejski, psiholog i rukovodlac Sigurne ženske kuće u kojoj trenutno boravi 10 žena i osmoro dece.

Više od 10 godina u Savetovalištu za brak i porodicu, pri Centru, stručnjaci pomažu parovima koji imaju problem partnerskog nasilja. Njima se godišnje obrati oko 60 osoba. U većini slučajeva počinioci nasilja su muškarci, a pojedine žene koje dolaze bile su žrtve i više od tri decenije.

- U proseku žene trpe nasilje oko 10 godina pre nego što se osmele da napuste nasilnika. To ostavlja dugotrajne posledice po mentalno i fizičko zdravlje žene, ali posebno pate deca. Što duže traje nasilje, duže traje i oporavak - kaže Padejski.

Ona napominje da je borba protiv nasilja dugotrajan i mukotrpan proces u koji svi moraju da se uključe.

- Rešenje je jedino u prevenciji, a treba početi od toga što će se deci već u osnovnoj školi govoriti o ovom ozbiljnom problemu - dodaje ona.

Prosečna dužina trajanja braka pre razvoda u Novom Sadu je 11 godina, a od prekida braka do razvoda najčešće prođe godinu dana. Žene se u proseku razvode sa 35 godina, a muškarci sa 37.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.