Ne budite naivni - zaobiđite super prilike i srećne dobitke na internetu

Brojni lakoverni građani koji su kupovali automobil putem interneta su prevareni. Neki od njih u pokušaju da kupe limenog ljubimca iz inostranstva ostali su bez više hiljada evra.

Takvih je slučajeva sve više i kod naših suseda, u BiH. Federalna uprava policije primila je više takvih prijava, a najčešći primeri su lažni oglasi za prodaju vozila, kao i prevare putem Fejsbuka.

"Što se tiče kupovine vozila, sve počinje tako što na web stranici koja se bavi prodajom izvršitelj krivičnog dela objavljuje oglas o prodaji automobila primamljivih karakteristika i cene, koja je niža od stvarne cene vozila na tržištu", pojašnjavaju iz FUP-a za Nezavisne novine.

Nakon što lakoverni kupac i prevarant razmene mejlove i ostale kontakte, nastavlja se onlajn komunikacija. Kradljivac, često iz inostranstva, uverava žrtvu u valjanost oglasa, šaljući mu mejlove s logotipom "ozbiljne" kompanije. To kupcu ulije poverenje, a prodavac mu na kraju i navede da, recimo, automobil prodaje za 5.000 evra jer se seli u Veliku Britaniju, gde se vozi levom stranom, pa mu treba i vozilo s volanom na desnoj strani.

Stručnjaci upozoravaju da prevarant tokom onlajn komunikacije postepeno navodi žrtvu na uplatu dela novca ili punog novčanog iznosa cene automobila. „Nakon dogovora žrtva uplaćuje novčani iznos. Po uplati, na žrtvin mejl pristiže potvrda o uplati, te podaci o kompaniji za transport, kojima je teško potvrditi verodostojnost", kažu u FUP-u.

Prava drama za kupca nastaje kad mu stigne obaveštenje da postoje problemi u transportu. Štaviše, kradljivac neretko uveri žrtvu i da uplati određene manje iznose novca za troškove transporta, što u većem broju slučajeva kupac i učini, te ostanu i bez tog iznosa.

Iz FUP-a upozoravaju građane i na prevare putem Fejsbuka, gde se izdvaja takozvana Fejsbuk lutrija."Sve počinje kada žrtva dobije poruku posredstvom Fejsbuka da je dobitnik određene sume novca na ovoj društvenoj mreži, kao, na primer, milioniti korisnik. Žrtvu potom uveravaju da za prijem novca mora da uplati, na primer, 4.000 konvertibilnih maraka. Po uplati sredstava počinitelji uklanjaju tragove", kažu iz policije.

Izvor: Danas.net.hr

Pogledajte još