Srpsko tržište ostaje bez dečijeg šampona „Kosili“

Hemijska industrija Nevena u Leskovcu uskoro će prestati da proizvodi dečiji šampon "kosili", jer nema da plati 600.000 evra za obnovu licence švajcarskoj firmi Greter, izjavio je danas predsednik Samostalnog sindikata tog preduzeća u restrukturiranju Nebojša Perović.

On je apelovao da država pomogne Neveni i dodao da bi plaćanjem te licence država mogla da poveća svoj udeo u tom preduzeću.

"Od kada je pre tri godine raskinuta privatizacija i kada smo ponovo u vlasništvu države, radnici Nevene rade i sami zarađuju platu. Proizvodnja poznatog šampona "kosili" čini 80 odsto našeg proizvodnog programa i ako ostanemo bez licence, radnici će ostati bez plata i radnih mesta", rekao je Perović.

On je podsetio da je država od Nevene oduzela četiri hektara zemljišta za izgradnju fabrike Jura.

"Mislim da plaćanje licence može da bude neki vid kompenzacije za to zemljište", rekao je Perović na konferenciji za novinare u sedištu Samostalnog sindikata za Jablanički okrug.

Na pres konferenciji kojoj su prisustvovali i predstavnici preduzeća Porečje Vučje, takođe u restrukturiranju, podržan je zahtev sindikata Nezavisnost i Saveza samostalnih sindikata za smenu ministra privrede Saše Radulovića.

Sindikati su 27. novembra zatražili smenu Radulovića jer, kako kažu, "predlaže zakone koji su protiv interesa radnika i preduzeća posebno onih u restruktuiranju, kao i zakone koji dodatno smanjuju prava radnika, igra se ''ličnim kartama'' i procenama vrednosti imovine preduzeća".

Izvor: Novimagazin

Pogledajte još