Naredio streljanje 19 zemljaka: Zločin otkrili svedoci, potvrdila arhiva Ozne

Kako je otkriveno, Vasiljević je kao okružni sekretar KP decembra 1944. lično hapsio svoje komšije koji su kasnije streljani u osvetu za ubistvo njegovog oca Radomira, koji je stradao januara 1944. u sukobu sa lokalnim četnicima Koste Pećanca.

Streljani meštani Planinice, nisu imali veze sa ubistvom njegovog oca i nisu bili borci nijedne zaraćene strane. Među streljanima je bio i Petar Radojković (53), u čijoj se kući od nacista krila majka Živana Vasiljevića tokom rata.

"Mog dedu je lično uhapsio Živan Vasiljević i odveo ga u Zaječar gde je ubijen. Ni danas ne znam gde mu je grob. Sreo sam Vasiljevića i izvinio mi se. Rekao mi je: “Nije trebalo to sve da se desi. Tačno je da sam odveo tog dedu u Zaječar. Nisam samo ja kriv što je ubijen”
, priča za “Blic” Vidoje Radojković (71), unuk ubijenog Petra.

On kaže i da mu je ubica dede zahvalio što su prihvatili da kriju njegovu majku.

"Živan mi je zahvalio i rekao kako mu je majka kazala da se krila kod nas i kako je mene čuvala četiri meseca. Deda nije krio samo njegovu majku već i mnoge partizane i njihove porodice",
kaže Radojković.

Istoričari su do danas sakupili brojna svedočenja o krajnje svirepim načinima mučenja zatvorenika Ozne u Zaječaru. Majka Petra Jelenkovića iz Zagrađa svedočila je da je čistila sobu za mučenje u zatvoru Ozne kod zgrade Suda u Zaječaru gde su ljude mučili. Osim krvničkog prebijanja, njih su, između ostalog, vešali za polne organe.

Petra Radojković, odlikovani veteran ratova 1912-1918, bio je zatvoren u Zaječaru pre streljanja. On je inspirisao Stevana Jakovljevića, koga je poznavao, za lik “Pere Tobdžije“ u romanu “Srpska trilogija”. Između dva rata bio je biran sa predsednika seoske opštine. Rehabilitovan je 2007, iste godine kada je umro Vasiljević, ali je celokupna imovina porodice Radojković i dalje konfiskovana.

Živan Vasiljević živeo je 87 godina. Rođen je u Planinici, kao student pridružio se komunistima. Do 1978. je bio predsednik Skupštine SR Srbije.

Ubijali u svojim rodnim mestima

Dr Srđan Cvetković, autor izložbe “U ime naroda” koja će biti predstavljena srpskoj javnosti u Istorijskom muzeju Srbije od marta 2014, kaže da je to samo jedan od hiljada slučajeva ljudi koji su stradali u vihoru ratne osvete i revolucionarnog zanosa.
"Razlozi su bili ideološke prirode, ratna osveta, a negde su lokalni funkcioneri bili vođeni ličnim razlozima i lukrativnim motivima pa su se brutalno obračunavali sa svojim komšijama i sugrađanima. Veliki broj streljanih je u rodnim mestima Oznaša. Tako je u Planinici odakle je Vasiljević bilo 19 streljanih, u Sumrakovcu kod Boljevca odakle je lokalni šef Ozne Miodrag Cojić, 15, a u Bučiju rodnom mestu Momčila Sibinovića, šefa Ozne Knjaževac, njih 14", kaže Cvetković.

Izvor: Blic

Pogledajte još