Srpske radnike ucenjuju čak i hranom

"Domaći radnici, naviknuti na neuređen sistem, loše tržište rada, da ne dobijaju zaradu i nemaju zaštitu, ne mogu odmah da prepoznaju problem i reaguju, pa pristaju na manje plate, da im odbijaju novac za stanarinu, nekoliko puta višu od realne, navodnu štetu, troškove upotrebe alata...", - rekla je juče Ivana Radović, predstavnica NVO “Astra”.

Ona ističe da zloupotrebe idu i do toga da se radnici ucenjuju za hranu.

Prema njenim rečima, ovakve stvari dešavaju se godinama unazad, ali sporna je činjenica da tužilaštvo u slučajevima eksploatacije radnika ne nalazi nijedan element zloupotrebe niti bilo kakve dokaze za pokretanje istrage.

Saša Simić, predsednik granskog sindikata za građevinu “Nezavisnost”, kaže da domaći radnici u Rusiju odlaze preko posrednika, sa obećanjem da će tamo dobiti ugovor o radu i dozvolu što se, kako kaže, često ne dogodi.

"Tamo gde se radnici pobune, suočeni su sa pretnjama, moraju da potpišu izjave da su isplaćeni, plaćaju ih manje nego što je bilo dogovoreno, ima i onih koji su bez hrane, u lošem smeštaju...",
kaže Simić.

On navodi da ovako postupa jedan broj firmi koji rade na ruskom tržištu, a naročitio u Sočiju, koji je trenutno jedna od najaktuelnijih destinacija.

Broj radnika koji su žrtve radne eksploatacije raste godinama i njih u svetu trenutno ima oko 21 milion.

Ostao bez tri plate u Sočiju
Branislav Ranković, moler sa Čukarice, pre mesec dana se sa grupom radnika vratio kući iz Sočija. Radio je za firmu “Novi Gorad”, kaže da nije imamo nikakvih problema da ode sa posla, ali da je ostao bez tri plate koje je tamo zaradio. Pre desetak dana medijima se obratila i grupa od dvadesetak radnika koji su radili za istu firmu, žaleći se na nebezbedne uslove rada, mesto gde su stanovali, dve neisplaćene zarade i da nisu imali radne dozvole.

Izvor: Blic

Pogledajte još