Nova okupljanja u Kijevu uoči debate o poverenju vladi

Oko zgrade parlamenta u centru ukrajinske prestonice od jutros raspoređeno nekoliko hiljada pripadnika policije za razbijanje demonstracija. Ukrajinska opozicija je zatražila da se glasa o poverenju vladi premijera Mikole Azarova, nakon višednevnih masovnih protesta zbog odluke vlasti da ne potpišu ključni sporazum sa Briselom i okrenu se Moskvi.

Zasad nije jasno da li će opozicija prikupiti neophodnu podršku kako bi se glasanje održalo. Ukoliko se glasanje održi, da bi se izglasalo nepoverenje vlade, neophodno je najmanje 226 od ukupno 450 glasova poslanika, ali opozicija raspolaže sa dalekom manje mesta u parlamentu.

Opozicioni lideri, među kojima je i bivši bokserski šampioni Vitalij Kličko, podneli su nacrt rezolucije u kojem se navodi da je vlada izdala Ukrajince jer je odustala od potpisivanja ključnog dokumenta sa EU pod pritiskom Rusije.

Na protestima tokom vikenda demonstranti su se sukobili sa policijom koja je upotrebila suzavac i šok bombe kako bi ih rasterala, dok je situacija juče bila mirnija.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.