Kako nam se telo menja starenjem

Kako biste razumeli i bolje se nosili s posledicama starenja, donosimo vam mali vodič promena koje telo doživljava.

Evo kakve sve promene doživljavaju žene u procesu starenja:

Koža i kosa

Prva očgledna promena događa se na koži i kosi. Kosa gubi boju, postaje seda, poroznija, slabija, međutim, ova promena jedinstvena je za svaku osobu. Koža postaje tanja i gubi svoju elastičnost pa se pre ili kasnije pojavljuju bore. Mišići lica gube snagu i fleksibilnost kao i obrazi i gornja usna.

Oči i uši

S godinama oči pomalo gube vlažnost, odnosno sposobnost proizvodnje suza. Istovremeno, membrane uveta postaju tanje, a membrane unutrašnjeg dela tvrđe.

Menopauza

Pre ili kasnije svaka žena uđe u menopauzu. A osim simptoma poput nenadanih navala vrućine, promena raspoloženja i pada nivoa estrogena, događaju se još neke promene - mišićna masa slabi, usporava se metabolizam i lakše se nakupljaju kilogrami, kosti postaju tanje, kognitivne sposobnosti slabe. Manjak estrogena utiče i krvne sudove, kardiovaskularni sistem …

Srce i vene

Procesom starenja srce, koje je mišić, postaje manje efikasno u pumpanju krvi. U krvnim žilama, s druge strane, talože se masti. Kao i drugi delovi tela, krvne žile postanu manje elastične. Sve ove promene zovu se tihi ubica jer mogu da dovedu do srčanog ili moždanog udara.

Mišićno-koštani sistem

Mišići su puno više od same snage. Oni drže svaki organ i svaku kost na svom mestu, zato nesposobnost mišića da drži kosti na određenoj poziciji i starenje kostiju uzrokuju neželjene i bolne promene. S otprilike 35 godina kosti postižu najbolju masu. Nakon toga počinju da stare. Slabi koordinacija, ali i nestaju snaga i moć da radite stvari koje ste nekada mogli s lakoćom.

Probavni sistem

Kompletni probavni sistem se usporava. Probavni proces počinje čim stavite hranu u usta, zato i zdravlje zuba i usne duplje takođe ima uticaj na probavu.

Metabolizam

Metabolizam se usporava - u principu se uspori celo telo i brže dolazi do umora. Telo jednostavno ne može tako efikasno da iskoristi kalorije kako je nekad moglo. Ukoliko nastavite da jedete kao i u ranijim godinama života, lakše ćete se udebljati.

Međutim, dobre vesti su da se danas na smatra starim onaj ko ima 40, 50 ili 60 godina - životni vek se produžio. Kako biste što zdravije starili i odgodili ove promene, usvojite ovih nekoliko saveta.

Krećite se. Kardiovaskularne vežbe u kombinaciji s vežbama snage ojačaće mišiće i pomoći vam da održite telesnu težinu. Kretanjem ćete ubrzati i metabolizam.

Šetajte se i nosite pedometar. Sa svakih 2000 koraka sagorevate 100 kalorija. Hodajte preporučenih 10.000 i izgubićete 500 kalorija.

Ostanite aktivni. Stavite svoje telo pred izazove. Pratite koliko dnevno vremena potrošite na sedenje, vožnju ili ležanje. Zatim to uporedite s aktivnošću kada ste bili mlađi i nađite zlatnu sredinu.

Birajte zdravu hranu. Znajte što jedete i jedite manje nego pre.

Smanjite porcije i čim osetite da ste siti, prestanite sa jelom.

Jedite voće i povrće jer dnevno treba pojesti bar deset vrsta voća i povrća da biste dobili dovoljno antioksidanata i vlakana potrebnih za borbu s bolestima i ključnih za dobru probavu.

Pijte puno vode. Najmanje šest do osam čaša dnevno.

Naspavajte se jer nedostatak sna uzrokuje stres i glad.

B92

Pogledajte još