Brisel još nema datum za Srbiju

Želja litvanskog predsedništva EU je da Prva međuvladina konferencija sa Srbijom, kojom i zvanično započinju pregovori za članstvo u EU, bude održana 20. decembra, ali ne zna se da li će ta želja biti do kraja ostvarena.

To za Večernje novosti ističu odgovorni za organizaciju ovog sastanka. Briselski portparol litvanskog predsedništva Vikintas Pugačijauskas kaže za taj list da će oni sve učiniti da se konferencija održi do kraja predsedavanja Litvanije, ali dodaje: "Konačna odluka još nije doneta. Zemlje članice i dalje vode raspravu, i o sadržaju pregovaračkog okvira, i o datumu za održavanje međuvladine konferencije. Rezultat tih pregovora biće poznat tek na ministarskom sastanku 16. i 17. decembra. Sve pre toga su samo nagađanja."

Sve do poslednjeg trenutka trajaće razmena argumenata među evropskim prestonicama. Popodnevni termin 20. decembra u petak posle samita izgleda idealan za zvaničan početak pregovora sa Beogradom, ali se, na primer, razmatra i mogućnost okupljanja u ponedeljak 23, neposredno pred pauzu u radu evropskih institucija za katolički Božić.

Dobro obavešteni izvori Novosti tvrde da je u igri, čak, i jedan termin neposredno pred Novu godinu, ali da i dalje nije isključena mogućnost da sve bude prebačeno za januar, što je i najkasniji rok koji je letos utvrdio Evropski savet.

I u Evropskoj komisiji, koja će voditi pregovore, još sa sigurnošću ne znaju kada će biti dat znak za start. "Datum za održavanje Prve međuvladine konferencije utvrdiće zemlje članice", kratko je za Novosti poručio Peter Stano, portparol komesara za proširenje EU.

U Berlemonu su, međutim, već sad spremni za ovaj sastanak, a slične poruke da bude u pripravnosti poslate su i visokoj delegaciji iz Beograda.

Večernje Novosti

Pogledajte još