Tvorac Asteriksa i Obeliksa tužio ćerku zbog zlostavljanja!

Francuski ilustrator Albert Uderzo, jedan od tvoraca "Asteriksa" podneo je tužbu protiv ćerke i zeta zbog "psihološkog nasilja", piše Frans pres.

Uderzo koji je sa Reneom Gošinijem 1959. osmislio popularnog galskog junaka optužio je ćerku Silvi i njenog supruga da pokušavaju da se domognu njegove zaostavštine.

Silvi i njen suprug Bernar de Šosi više puta su tužili Uderzovu fondaciju a 2011. su tvrdili da fondacija iskorišćava Uderza. Do sukoba je došlo 2007. kada je par otpušten sa menadžerskih pozicija kompanije.

"Godinama sam ćutao ali sam danas odlučio da delam", rekao je 86-godišnji Uderzo novinarima. "Sada je dosta", poručio je on.

U saopštenju je naveo da njegova ćerka i njen suprug ne žele da se pomire već insistiraju na neosnovanim pravnim procedurama.

"Njihov jedini cilj je da potkopaju moj psihološki integritet i ubrzaju naš kraj kako bi se dokopali naše zaostavštine", navodi se u saopštenju koje su potpisali Uderzo i supruga.

Serija "Asteriks" od 35 albuma prodata je u svetu u 352 miliona kopija a prevedena je na više od 110 jezika i dijalekata.

Izvor: Alo

Pogledajte još