Miščević: Srbija kao ferari ide ka EU

"Osećam se kao da sam za volanom ferarija sa upaljenim motorom, koji tek što nije krenuo", rekla je Miščević na konferenciji o proširenju Evropske unije koja je jutros počela u Briselu, a koju je otvorio komesar za proširenje Štefan File.

Ona je podsetila da je Srbija još pre jedne decenije, znatno pre potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, počela da harmonizuje svoje propise u skladu sa evropskim standardima. "Dakle, ne počinjemo od nule", istakla je ona i naglasila da će proceš pregovora o pridruživanju biti inkluzivan, jer se srpski tim koordinira sa predstavnicima civilnog sektora i privrednim subjektima.

Miščević je na skupu, koji je organizovala nevladina organizacija "Prijatelji Evrope", podsetila da Srbija ima dodatna opterećenja na evropskom putu. "EU sada ima novi pristup procesu proširenja, koji uključuje otvaranje poglavlja 23 i 24 koja se tiču vladavine prava, ali u slučaju Srbije tu je i poglavlje 35, vezano za proceš normalizaciju Beograda i Prištine", ukazala je ona.

Miščević je naglasila da procesi pregovora o pridruživanju i normalizacije odnosa Beograda i Prištine treba da se međusobno podupiru, a ne da se spotiču.

Govoreći o uspostavljanju vladavine prava, Miščević je istakla da je to važno za nju kao građanku Srbije, a ne zbog funkcije koju obavlja. "To je važno za sve subjekte društva, a naš cilj je da Srbija uskoro postane normalna, dosadna evropska država", ukazala je ona.

Slovački šef diplomatije i zamenik premijera Miroslav Lajčak, koji takođe učestvuje na današnjem skupu, pohvalio je Srbiju zbog napora na evropskim integracijama i normalizaciji odnosa sa Prištinom.

"Očigledno je da postoje zemlje koje su u brzoj traci na putu EU, i one koje zaostaju", ukazao je Lajčak i kao zemlje u brzoj traci naveo Srbiju, Crnu Goru i Albaniju.

"Makedonija i Bosna i Hercegovina bi trebalo da se ugledaju na Srbiju",
rekao je on i dodao da ga "niko neće ubediti" da je pitanje makedonskog spora sa Grčkom oko imena, ili ustavno pitanje u BiH teže rešiti od normalizacije odnosa Beograda i Prištine.


B92

Pogledajte još