Šta su danas poslanici pitali Vladu

Poslanik Demokratske stranke Gordana Čomić pitala je danas Vladu Srbije da li je Komesarijatu za izbeglice u skladu sa propisima koji na to obavezuju pružila novčanu i logističku pomoć za azilante.

Čomić je na sednici Skupštine, u delu kada poslanici svakog utorka i četvrtka postavljaju pitanja nadležnima rekla da je problem azilanata tek u začetku, jer će Srbija biti tranzitna zemlja u budućnosti i mora biti pripremljena da primenjuje već donete propise.

"„Moramo da imamo u vidu da se na problemu azilnata vidi naš odnos prema ljudskim pravima i gradjanskim slobodama. Komesarijat je rekao da je učinjeno sve, ali ne znamo da li je to dovoljno, da li je finansijski i logistički Vlada to podržala, na osnovu propisa koji regulištu pitanje azilanata“", rekla je Čomić.

Prema nejnim rečima, trebalo bi da se održi javno slušanje o toj temi, kako se takvi događaji ne bi ponavlajli. "„Moja želja je da u Skupštini pokažemo solidarnost sa tim ljudima i jedinstveno osudimo svaki postpak netrpeljivosti, iskazivanja mržnje i neželjenog ponašanja, ne zato što niko od nas ne zna kada će doći u takvu situaciju već zato što je to odraz pravne države“", isrtakla je Čomić.

Ona je zaključila da su ljudska prava azilanata osnovna ljudska prava i ako se o tome ćuti, to je ćutanje o kršenju bilo čijih ljudskih prava.

Samostalni poslanik Zaharije Trnavčević i poslanica Liberalno demokratske partije Radmila Gerov negodovali su danas zbog toga što u novembru nije održana posebna sednica na kojoj bi poslanici u Skupštini Srbije postavljali pitanja članovima Vlade.

Trnavčević je pitao predsednika parlamenta Nebojšu Stefanovića da li se “plaši da će poslanici postavljati neprijatna pitanja ministrima i premijeru” i najavio da će podneti predlog za izmenu Posovnika o radu.

„Ne postavljam pitanja zbog svoje radoznalosti, već zbog građana koji traže odgovor. Tražim da skupština nađe termin da se ovi propušteni termini nadoknade, a podneću i predlog da se izmeni Posovnik o radu i zbriše ono - ukoliko je sednica u toku, pa da se i sadasnsji i budući predsednik spreče da se poigravaju sa našim pravom i onemoguće nam da radimo kao u svim parlamentima“
, istakao je Trnavčević.

Gerov je takođe rekla da je nedopustivo da se takve sednice, na kojima poslanici direkto pitanjum instre i premiejra, ne održavaju.

Samostalni poslanik Zoran Ostojić pitao je danas premijera Srbije Ivicu Dačića koji to “misteriozni ministar radi protiv interesa države i svom prijatelju namešta poslove”.

"“Ko to radi protiv držvanih Interesa i ko ne sledi držvanu politiku. Ssokantan sam odgovorom premiejra da mu ministarka Zorana Mihajlović nije poslala dopis o kom ministru se radi”", rekao je Ostojić na sednici Skupštine u delu kada poslanici svakog utorka i četvrtka postavljaju pitanja vladi.

Ostojić je dodao da je “ministarka Mihajlović rekla da je za tu aktivnost pročitala u diplomatskoj pošti” i pitao premijera da li i on čita tu poštu. "“Pitam Dačića da li on čita tu poštu ili ako ne, ko je u njegovo ime čita, da li je premijer pročitao tu depešu na koju misli minstarka, zašto onda treba ona da mu kaže ko je taj ministar"”, pitao je Ostojić.

Prema njegovim rečima, Mihajlovićeva je uradila svoj deo posla. "Diplomatska pošta je neka vrsta tajne, pa pitam ministra spoljnih poslova Mrkića da li on zna na koju se depešu misli i na koji sastanak u inostranstvu se misli, pa je Mihajlovićeva zaključila da taj ministar radi protivno interesima države. Mi poslanici ne znamo ko je taj ministar i čudim se da predsendik Odbora za odbranu i bezbednost nije zakazao sednicu i tražio depešu”", rekao je Ostojić.

On je dodao da su stvorene konfuzije u javnosti i da sumnja da je ”možda premijer taj koji to radi”. "Ovo nije nikakva šala, neozbiljna stvar kad ministar kaže da je zaključio da jedan radi protiv interesa države. To nije rekla kazala i zato insistiram da se izjasni premijer i ministar spoljnih poslova i da na Odboru vidimo tu depešu"”, rekao je Ostojić.


B92

Pogledajte još