Srpski đaci bolji na PISA testu

Đaci iz Srbije su popravili rezultat na PISA testiranju, ali se i dalje nalaze u donjoj trećini rang liste 65 testiranih zemalja.

Statistički značajno poboljšanje na godišnjem nivou u Srbiji je zabeleženo u oblasti matematičke i čitalačke pismenosti, navodi se u izveštaju PISA 2012.

Srbija je 43. zemlja po matematičkoj pismenosti sa 449 bodova, 46. po naučnoj pismenosti sa 445 bodova i 44. zemlja po čitalačkoj pismenosti sa 445 bodova.

Srbija je među zemljama koje su smanjile udeo đaka sa lošim rezultatima u čitanju i taj trened se beleži od PISA 2006.

U odnosu na prošli test iz 2009. godine, Srbija je popravila rezultat za sedam bodova u oblasti matematike, dva boda u oblasti nauke i tri boda u oblasti čitalačke pismenosti.

Ipak, na rang listi je uprkos većem broju bodova popravljen plasman samo u oblasti matematičke pismenosti i to za jedno mesto, dok je Srbija izgubila jedno mesto po naučnoj i dva u oblasti čitalačke pismenosti.

Srbija sa 449 poena i dalje za 45 poena zaostaje za prosekom OECD zemalja u oblasti matematike, dok je taj zaostatak nešto veći u oblasti čitanja i pismenost.

Srbija je i dalje iza većine zemalja EU. Iza nje su Rumunija I Bugarska, kao i Crna Gora i Albanija, dok je Hrvatska ispred, a na vrhu su i dalje ubedljive zemlje istočne Azije.

PISA testiranje obuhvata razumevanje pročitanog, matematičku I naučnu pismenost i organizuje se svake treće godine.

Međunarodni program procene učeničkih postignuća PISA ("Program for Internešenel Student Asesment) utvrđuje u kojoj meri su učenici koji završavaju period opšteg obrazovanja, uzrasta 15 godina, usvojili znanja i veštine neophodne za nastavak školovanja da bi bili uspešni u profesionalnom i ličnom životu.

Od učenika se ne očekuje samo da mogu da reprodukuju stečena znanja, već i da ih primene u različitim, relevantnim vanškolskim situacijama.

Postignuće se procenjuje u oblasti čitalačke, matematičke i prirodno-naučne pismenosti. Realizuje se u organizaciji OECD-a od 1997. godine.

Testiranja učenika organizuju se svake treće godine, a do sada su naši učenici imali ispodprosečne rezultate.

Izvor: B92

Pogledajte još