Najobrazovanija deca na svetu dolaze iz Hong Konga, Šangaja i Singapura

Od 65 teritorija koje su učestvovale u testiranju, najbolje se kotira Šangaj. Matematičko znanje tamošnjih tinejdžera je na najvišem nivou, a isto je i sa sposobnostima zaključivanja i rezonovanja.

"Učenici koji sa 15 godina pokazuju zavidno matematičko znanje, imaju veće šanse za nastavak obrazovanja na višim nivoima u budućnosti",
navodi se u analizama rezultata PISA testa.

Šangaj, Hong Kong, Singapur, Japan i Koreja prednjače i u testu čitanja, što znači da su tamošnji učenici sposobni za čitanje, razumevanje i prepričavanje potpuno nepoznatih tekstova. Više od 25 odsto učenika u Šangaju smatra se "izuzetno naprednim" kada je reč o čitanju.

Zanimljivo je da devojčice čitaju bolje od dečaka, a ova razlika se tokom prošle godine dodatno povećala u 11 zemalja. Dečaci su od devojčica bolji u matematici u 37 zemalja.

Prvo mesto po rezultatima iz oblasti nauke takođe drži Šangaj, što znači da je ova teritorija ubedljivi šampion u sve tri kategorije obuhvaćene PISA testovima.

Tajna je u karakterističnom obrazovnom sistemu koji se ne temelji na testovima za reprodukovanje zapamćenih podataka, već na onima koji testiraju primenu veština iz svakodnevnog života.

Primera radi, pitanja sa više tačnih odgovora potpuno su izuzeta iz testova u šangajskim školama.

Iako školu pohađaju svakog radnog dana, učenici iz Šangaja idu na dodatne časove i vikendom, kako bi utvrdili stečeno znanje. Uveče rade domaći, a ako im ostane slobodnog vremena, troše ga na zajedničke vanškolske aktivnosti.

Ne usavršavaju se samo đaci, već i nastavnici. Svaki prosvetni radnik ima obavezu da za pet godina rada ispuni 240 sati profesionalnog razvoja. Nastavnici se ohrabruju da drže interaktivna predavanja umesto suvoparnih prezentacija.

Izvor: Blic

Pogledajte još