Zbog čega se razlikuju muški i ženski mozak?

Američki istraživači sa Univerziteta Pensilvanija su skenirali mozgove skoro 1.000 muškaraca, žena, dečaka i devojčica i naišli na upečatljive razlike u njihovom izgledu i fukcionisanju.

U naknadno napravljenim "moždanim mapama" otkrivene su velike razlike u muškom i ženskom mozgu, a glavna razlika je u tome što je muški mozak povezan spreda pa unazad ka periferiji, dok je ženski mozak "premrežen" tako da stvara veze između dve hemisfere - leve i desne.

Ove razlike mogu da objasne zbog čega muškarci uglavnom imaju bolje rezultate u učenju i rešavanju jednog zadatka, poput vožnje bicikla ili različitih vrsta navigacije, dok su žene uspešnije u usvajanju i rešavanju nekoliko zadataka odjednom, saopštili su naučnici u žurnalu PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Isti dobrovoljci koji su se prijavili rešavali su nekoliko kognitivnih testova, a rezultati su potvrdili ove tvrdnje naučnika.

Žene su pokazale bolje rezultate u pažljivosti, pamćenju reči, ukupne memorije i društvenog saznanja, dok su muškarci bili bolji u prostornom snalaženju i senzorsko - motoričkim sposobnostima.

"Vrlo je interesantno, na osnovu ovog skeniranja, uočiti koliko su zaista mozgovi žena i muškaraca komplementarni"
rekao je Ruben Gnur, jedan od učečsnika u ovom istraživanju.

"Detaljne "mape mozga" nam neće pomoći samo da bolje razumemo razlike o tome kako muškarci i žene razmišljaju, već će nam dati i bolji uvid u korene neuroloških poremećaja, koje su u većini slučajeva uslovljene polom", dodao je on.

Izvor: b92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.