Doktori ubrizgali virus HIV-a šestogodišnjoj devojčici: Nije postojalo drugo rešenje?! (VIDEO)

Pošto se mali anđeo drugi put suočava sa opakom bolešću, za koju su garantovali da je izlečena posle prvog kruga hemioterapija i zračenja, lekari su došli na verovatno suludu ideju, a Emini roditelji su ipak pristali na to: da se devojčici ubrizga virus HIV-a, odnosno modifikovane T ćelija virusa, koje su bezbedne.

Prema tvrdnjama doktora, ćelije raka koje su se povratile, nisu drugačije mogle biti uništene. Doktori su bili bespomoćni, a Emini roditelji priželjkivali čudo. Tada se čudo i dogodilo.

Doktori su došli na ideju da pošto nemaju šta da izgube, mogu da pokušaju da u Emine bolesne ćelije ubrizgaju virus HIV-a, jer je on toliko jak da bi mogao da ih ubije.

Pošto je HIV ubrizgan Emi, ostalo je da se čeka, da se proces „ubijanja” kancerogenih ćelija odvije.

Ubrizgali smo HIV i čekali da hiljade i hiljade ćelija raka u izmučenom Eminom telu bude „pojedeno” – rekao je Emin lekar, doktor Džun.

Veoma je neobična procedura kojoj su podvrgli devojčicu, jer nešto ovako do sada nije zapamćeno, i premda su postojala istraživanja na ovu temu, sličan slučaj nije zapamćen u praksi.

Morali smo roditeljima i porodici da objasnimo da naša ideja možda neće uspeti, da je to samo pretpostavka koja bi mogla da funkcioniše i da je to jedina preostala ideja, opcija, za Emino izlečenje. Roditelji su pristali, pa smo počeli sa tretmanom – objašnjava vođa stručnog tima koji brine o Emi.

Ema je prvih nekoliko dana, pošto joj je ubrizgan virus HIV-a vila veoma bolesna i osećala se loše.

Ema je disala teško, njen puls je bio veoma usporen, prve prognoze su bile poražavajuće. Jedino što nas je tešilo, jeste činjenica da smo bili svesni da napaćeno dete ne može da bude lošije nego što već jeste – dodaje jedan od lekara.

Kada su svi pomislili da Ema neće preživeti, desilo se čudo. Organizam je odjednom počeo da se bori sa ćelijama raka. Za samo nekoliko sati od kad je „borba” počela, Ema se povratila, postala je svesna i groznica, koja ju je mučila danima se povukla.

Ema danas živi mnogo zdravijim životom, jer virus HIV-a kontrolišu adekvatnim tretmanima i terapijom, pa devojčici predviđaju još mnogo srećnih godina, i smatraju da koliko god sada mora da se bori sa sidom, svakako će živeti duže nego što bi živela sa leukemijom, koja bi je svakako ubila za nekoliko dana, da nisu probali ovaj metod lečenja.

Izvor: Dnevno.rs

Pogledajte još