Šta donosi zakon o radu: 10 stavki na koje radnici ne mogu više da računaju

Zapošljavanje bi bilo jednostavnije, ali bi i svaki radnik lako i brzo mogao da ostane bez posla. I dok je ranije gotovo svaki otpušteni mogao da tuži firmu, i zbog rupa u zakonu vrlo brzo bude vraćen na posao, po novom bi, kako “Blic” saznaje, takve mogućnosti bile sužene.

Kada se ukine obaveza da se otpuštenom radniku isplaćuje otpremnina za sve godine staža, i uvede da poslodavac plaća samo za godine provedene u njegovoj firmi, to će preduzeća ohrabriti da uposle nove ljude.

S druge strane, kako za “Blic” kažu u Ministarstvu privrede, poslodavci će imati više volje da zaposle, ako mogu bez ogromnih troškova nekog i da otpuste. Kod nas postoji praksa da, kad neko dobije otkaz, odmah tuži poslodavca koji će izgubiti proces i ako je napravio sitnu grešku u proceduri, kažu u ovom ministarstvu, koje je jedan od članova radne grupe koja se bavi zakonom o radu.

"Mnogi pogreše što, recimo, ne prijave sindikatu u određenom roku da je radnik ostao bez posla. Onda izgube proces, koji kod nas obično traje tri godine, pa ne samo da moraju da vrate radnika na posao, već moraju i da mu isplate zarade za sve te godine. Predložili smo da novi zakon reguliše da poslodavac zbog proceduralnih grešaka ne mora otpuštenog da vrati na posao", kažu u ovom ministarstvu.

I radu na crno će se, kako stvari stoje, novim zakonom stati na put. Do sada je, na primer, rok za prijavu radnika bio pet dana od kad počne da radi, pa su svi koji su uhvaćeni da rade neprijavljeni govorili da su „baš juče počeli“.

"Predložili smo da se izmeni taj deo i da pre prvog radnog dana mora da se potpiše ugovor o radu. Takođe, inspektorima bi trebalo dati mogućnost da legitimišu radnike. Ovako, ako u dve smene rade jedna prijavljena i jedna neprijavljena osoba, obe će se po potrebi predstavljati kao ona prijavljena", objašnjavaju u Ministarstvu.

Kako saznaje “Blic”, predlog da se rad na određeno vreme sa sadašnjih godinu dana produži na tri do pet godina, verovatno neće biti prihvaćen. Za toliko produžen rok, sindikati, koji su se trenutno povukli iz pregovora, nisu hteli ni da čuju. Prema našim saznanjima, najpribližnije dogovoru je da se rad na određeno produži na najviše dve godine.

U Ministarstvu privrede navode da će novi zakon regulisati i dosadašnju praksu da poslodavci istog radnika prijavljuju na određeno nekoliko puta, tako što samo promene naziv radnog mesta.

"Po novom, isti radnik će na bilo kojoj poziciji u jednoj firmi samo jednom bez pauze moći da potpiše ugovor na određeno", dodaju u Ministarstvu privrede.

Izvor: Blic

Pogledajte još