Duple trojke u Nišu za samo 3 dana

Punih 18 godina se u Nišu nisu rodile "trojke" koje su začete prirodnim putem, a sada se u razmaku od svega tri dana to desilo 2 puta.

Za po tri nova člana postale su bogatije porodice Mitrović i Stanković.

Nina, Andrija i Mihajlo Mitrović, rođeni su 22. novembra, a Lana, Lara i Lazar Stanković, rođeni 25. novembra, tek se privikavaju na svoje domove.

Njihove majke Ana Mitrović (27) i Sanja Stanković (21) upoznale su se na pregledima u Domu zdravlja i redovno bodrile jedna drugu. Obema je termin porođaja bio predviđen za decembar, ali su porođajne bolove dobile nešto ranije.

- Obe smo se dobro držale. Ja sam se do samog kraja kretala kao da imam jedno dete, a ukupna težina svo troje sa plodovom vodicom bila je oko 10 kg - govori ponosno Ana kojoj je ovo bila druga trudnoća. Čuvanje tri mališana odjednom nije joj teško, hrani ih, kupa i presvlači na smenu, uz pomoć supruga Milovana, svekrve i sedmogodišnje ćerke Natalije.

- Za sada je sve savršeno. I deset ovako mirnih beba mogla bih da čuvam. Samo se nadam da će takvi ostati bar još neko vreme - kaže Ana Mitrović.

Nada se da će njen "minimalac" i suprugova plata biti dovoljni da se mališanima i njihovoj starijoj sestri pruži sve što je neophodno.

Roditelji drugih trojki Sanja i Aleksandar Stanković kažu da je u početku sve delovalo nestvarno.

- Suprugu sam odveo na pregled baš na slavu, na Dan svetog Arhanglela Mihaila i bebe su se rodile nekoliko dana potom. Odlično se snalazimo. Pomažu roditelji i brat. Kad bih našao posao, mogli bismo potpuno da uživamo u sreći - kaže ponosni otac dve devojčice i jednog dečaka.

Poslednji put na niškoj Klinici za ginekologiju i akušerstvo trojke začete prirodnim putem su se rodile 1995. godine. Tada su dve majke u periodu od 4 meseca rodile po 3 dečaka. Momci su ove godine proslavili punoletstvo.

Ali, neobična slučajnost je da je i tada, ali i sada obe trudnoće vodila ista doktorka, Hristina Naković, lekar specijalista ginekologije i akušerstva u Domu zdravlja.

- Presrećna sam što sam samo godinu dana pre penzije dobila priliku da još jednom doživim ovakvu radost. Anine bebe su na svet došle prirodnim porođajem, a Sanjine "carskim rezom", ali nisu ni dan boravile na klinici. Bila sam predostrožna, pobedilo je iskustvo - kaže dr Naković.

Dr Naković se već priprema da uskoro poseti i Mitroviće i Stankoviće, bebama odnese benkice i slika se sa srećnim porodicama.

Kaže da Niš ima mnogo razloga za slavlje jer su začeće trojki na prirodan način, a posebno njihovo rađanje dva puta iste godine u istom gradu, retkost i u svetu.

Izvor: Južne vesti

Pogledajte još