Direktor poreske uprave prima dve plate?

Iz Ministarstva finansija je rečeno da će profesionalcima koji rade za državnu upravu pitanje zarada biti rešeno reformama i uvodjenjem platnih razreda.

List navodi da se ovih dana "uveliko šuška" o ostavci Simiča koji je na ovo mesto došao pre godinu dana iz Slovenije na poziv Mlađana Dinkića, tadašnjeg ministra finansija, s obrazložzenjem da treba da napravi funkcionalnu poresku upravu, kao nezavisan ekspert, koji je uspešno sproveo reformu poreskog sistema i u Sloveniji.

U Poreskoj upravi nemaju informaciju o ostavci direktora, objašnjavajući da on i dalje radi svoj posao.
Navodi se da problema ima i da je do njih došlo kada je Agencija za borbu protiv korupcije pre dva meseca utvrdila da Simič ne može da prima dve plate. Jedan, manji deo iz Poreske uprave, a nešto veći iz Programa UN za razvoj UNDP, jer je to protivno zakonu.

U agenciji objašnjavaju da uvek reaguju u slučajevima kada neki visoki funkcioner pored osnovne funkcije, radi još jedan ili dva posla koja nisu u vezi s osnovnom delatnošću i za to dobija pare, jer je tu reč o nezakonitosti rada.

Član Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković kaže da s ovim pojedinačnim slučajem nije upoznat, ali da je agencija sigurno uradila sve po zakonu.

"Neprihvatljivo je s jedne strane stalno govoriti da su ministarske plate 1.000 i više evra, a onda utvrditi da je to samo deo primanja, a da preko Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, ili projektima na kojima su angažovani, dobijaju još toliko ili više. U takvim situacijama agencija reaguje, jer su takvi poslovi protivni zakonu", rekao je Stojiljković.

Izvor: Blic

Pogledajte još