Pupovac: Nacionalistički ispadi nisu izolovani incidenti

"Vrlo je neugodno slušati povike koji se mogu čuti sa ekrana, radija ili na ulicama. U takvim okolnostima nije lako ostvarivati ne samo pravo na dvojezičnost nego i na školovanje", rekao je Pupovac.

On je dodao da takva atmosfera ne izaziva zabrinutost već i strahove i priseća na nedavna stradanja i ona koja su deo prošlosti.

Upitan da prokomentariše pretnje ministru Željku Jovanoviću i direktorki Memorijalnog centra Jasenovac, Pupovac je rekao da sa jedne strane postoje pretnje, ali da ohrabruje što se sa druge strane postoji reakcija gradjanske javnosti.

"To da se direktorki Jasenovca i zaposlenima upućuje takvo pismo, sa takvim pretnjama je nečuveno i nezabeleženo. Na to treba reagovati najdirektnijim i najrestruiktivnijim mehanizmima", izjavio je Pupovac.

On je naglasio da bi srpski narod u Hrvatskoj bio zadovoljan kada bi Evropska unija u tome videla "ono što mora videti, a to je narušavanje odredbi pristupnog ugovora Hrvatske EU, posebno onoga dela koji je sadržan u 21 članu".

Govoreći o tužbama za genocid Srbije i Hrvatske Pupovac je rekao da Srbi moraju da se suoče sa svojim delom odgovornosti, a Hrvati sa svojim delom i da tu sud ne može pomoći, već da može samo da odmogne.

Izvor: Blic

Pogledajte još