RFZO: Lični podaci o abortusu neophodni radi sprečavanja zloupotreba

Zakon o zdravstvenoj zaštiti dece, trudnica i porodilja, koji je usvojen prošle sedmice, omogućava punu zdravstvenu zaštitu trudnica i porodilja o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, bez obzira da li imaju ili nemaju overenu zdravstvenu knjižicu. Namernim prekidom trudnoće, ženi koja nije imala overenu zdravstvenu knjižicu prestaje pravo na besplatno lečenje. Ovako u RFZO objašnjavaju razloge zbog kojih je u novi zakon uvedena, po mnogima sporna, odredba da lekari specijalisti dostavljaju podatke RFZO o prekinutim trudnoćama i mrtvorođenoj deci.

- Lekar specijalista je dužan da dostavi pomenute podatke, jer ako je trudnica izvršila prekid trudnoće, to znači da ona više nije trudna. Ukoliko nije bila osiguranik, samim tim gubi pravo da koristi zdravstvenu zaštitu po odredbama novog zakona, već će sa neoverenom zdravstvenom knjižicom, poput ostalih građana Srbije sa istim problemom, imati pravo isključivo na hitnu medicinsku pomoć, u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju - kaže za Danas Aleksandra Gazivoda, savetnica za informisanje direktora RFZO. Ona objašnjava da je prijavljivanje abortusa neophodno kako bi se izbegle moguće zloupotrebe, kao da su iz istog razloga neophodni i podaci o mrtvorođenoj deci. Kada je reč o prekidima trudnoće, naša sagovornica navodi da će RFZO-u biti dostavljeni podaci iz matične evidencije koji se odnose na pojedinačno osigurano lice, odnosno na korišćenje prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

- To su lični podaci i predstavljaju službenu tajnu, odnosno ne mogu se iznositi i objavljivati u javnosti - naglašava Gazivoda.

Ginekolozi, koji su u obavezi da RFZO dostave podatke o svakoj prekinutoj trudnoći, još uvek nisu upoznati sa odredbama novog zakona, što je potvrdila i Snežana Rakić, v.d. direktora GAK „Narodni front“.

- GAK „Narodni front“ je i do sada slao Fondu podatke o broju prekinutih trudnoća. Te podatke smo slali svakog meseca, ali oni nisu sadržali lične podatke žena koje su prekinule trudnoću, već samo broj izvršenih abortusa na klinici. Mislim da je sporna odredba novog zakona, jer zadire u privatnost žena. Takođe, ne znamo ni u kom obliku će se slati ti podaci. Pretpostavljam u vidu formulara koji lekar mora da popuni, ali još uvek ništa ne znamo - kaže Rakić. Prema njenim rečima, sporan je i način kontrole lekara.

- Veliki broj abortusa se obavi na privatnim klinikama, jer mnoge žene u tajnosti rade tu intervenciju. Ko će i na koji način kontrolisati da li je ginekolog prijavio Fondu svaki prekid trudnoće - ističe Rakićeva.

Pravnica Autonomnog ženskog centra Vanja Macanović kaže za naš list da razume nameru zakonodavca da donese odredbu kojom će pokušati da spreči zloupotrebe prava na besplatnu zdravstvenu zaštitu, ali da bi ova oblast morala da bude uređena posebnim pravilnikom.

- Ovako formulisana odredba zakona može da dovede lekare u zabludu. Naime, na svakoj zdravstvenoj knjižici postoji upisan četvorocifreni broj koji označava osnov osiguranja. Ovde se postavlja pitanje da li će na knjižicama koje deca, trudnice i porodilje budu ostvarivale po ovom zakonu biti naveden poseban četvorocifreni broj koji će označavati da je pravo ostvareno po novom zakonu i da lekari imaju dužnost da samo za ovu šifru osiguranja dostavljaju podatke RFZO. To sa druge strane znači da bi vrlo brzo morao biti donet poseban pravilnik kojim bi detaljnije bila uređena procedura dostavljanja podataka i njihova zaštita - naglašava Macanović. Ona dodaje da ukoliko ne bude posebno naznačeno, lekari neće moći da naprave razliku između dece, trudnica i porodilja koji pravo na zdravstvenu zaštitu ostvaruju po drugim osnovama i vode se pod drugim šiframa.

- Ono što takođe zabrinjava jeste pitanje zašto je zakonodavac propisao da se dostavljaju podaci koji duboko zadiru u intimu i zdravstvene podatke dece i žena. Potpuno je nejasno zbog čega svaki radnik na šalteru RFZO treba da zna da je nekoj ženi prestalo pravo na zdravstvenu zaštitu zato što joj je dete umrlo ili zato što je imala pobačaj? Mnogo bi bilo logičnije i zakonski opravdanije da lekari imaju obavezu da pošalju RFZO podatak da je pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu prestalo, bez navođenja razloga za prestanak prava - ističe pravnica Autonomnog ženskog centra Vanja Macanović.

Izvor: Danas

Pogledajte još